OFIS_HOUSE-PORTICO_PHOTO@TOMAZ-GREGORIC_01
Ofis: Hiša Portika

Nova enodružinska hiša Ofis arhitektov sledi jasnemu arhitekturnemu konceptu, ki se naslanja na tradicijo okoliške gradnje.

Hiša stoji v gosto zazidani okolici enega izmed premožnejših ljubljanskih predelov, kjer prevladuje tipologija enodružinskih hiš, obkroženih z manjšimi parcelami, namenjenimi vrtovom in zelenicam. Tipična predvojna vila, ki stoji na območju, se ravna po jasnih zakonitostih: pritličje je dvignjeno, da so bivalni deli zavarovani pred poplavami, hkrati pa je podzemnemu delu omogočeno naravno prezračevanje in osvetlitev. Najvišje nadstropje hiše je po površini običajno manjše od spodnjih ter tako ustvarja terase, hkrati pa kljub gostoti zazidave zagotavlja dovolj osvetlitve za območja med hišami. Vhodno stopnišče, ki vodi do dvignjenega pritličja – portik – pa predstavlja enega najbolj značilnih in prepoznavnih arhitekturnih elementov soseske.

Arhitekti iz pisarne Ofis so ob začetku projektiranja izhajali iz prav teh zakonitosti. Hiša Portika je poklon značilnemu arhitekturnemu elementu, koncept pa jasno vpeljuje tri dele: portik, teraso in dvignjeno pritličje. Rezultat je stanovanjska hiša, ki potrjuje in nadaljuje vse dobre lastnosti okoliških stavb, vendar jih prekaša v sodobnosti materialov in konstrukcij. Vkopano polklet je nadomestila garaža, v sredino tega členjenega volumna pa se je ugnezdil notranji atrij, ki predira vsa nadstropja in v bivalne prostore vnaša še več svetlobe. Tloris je izčiščen in geometrijsko preprost, a zato hiša ne prinaša nič manj vznemirljivih arhitekturnih ambientov. Mojstrstvo manipuliranja z volumni prinaša nov pogled in drugačno prostorsko atmosfero na vsakem koraku v hiši.

Hiša Portika je harmonično izveden arhitekturni presežek, ki v enotno izjavo združuje vse nivoje projektiranja: od kakovosti izvedbe in premišljenih detajlov, navezave na grajeni kontekst in neustrašnosti pred sodobnimi izboljšavami, pa vse do arhitekturne enotonosti in neponovljivosti.

Ime projekta: Hiša Portika

Arhitektura: OFIS arhitekti

Projektna ekipa: Rok Oman, Špela Videčnik, Andrej Gregorič, Rok Gerbec,
Janez Martinčič, Katharina Felix, Sérgio Silva Santos, Sabrina Cep, Tanja Veselič, Lise Chemin, Galina Baleva, Jagoda Grzelak, Karolina Wocial, Kyle Zook, Marta Vela, Popa Vlad Andrei, Rita Dolmány, István Jenei

Leto načrtovanja: 2012

Leto zaključka projekta: 2019

Projektanti gradbenih konstrukcij: IB-TECHNO

Strojne instalacije: ISP d.o.o.

Električne instalacije: Enering d.o.o.

Fotografije: Tomaž Gregorič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki