Pred posegom arhitektov so bile pisarne v poslovni stavbi iz sedemdesetih natrpan in temen prostor, kar je bila posledica mnogih predelnih sten. Te so Kosi in partnerji odstranili, da bi ustvarili čim bolj svetel, odprt in zračen delovni prostor. Specifika projektne naloge je bila v poziciji pisarn v mezaninu, ki na eni strani meji na dvovišinsko večnamensko dvorano, na drugi pa se odpira proti ulici. Naročniki so si želeli avtonomen in reprezentativen prostor in prav v ločitvi mezanina od dvorane se skriva inovativnost prostorske rešitve.

Med stebre, ki ločujejo pisarne od dvorane, so arhitekti umestili debelo steno, v katero so skrili shranjevalni prostor oziroma »drobovje« pisarne. Enakomerno razporejene omare so zaprli z abstraktnimi lesenimi polkni in s tem ohranili red pisarne in ritem arhitekture same stavbe. Prav ta polkna poleg praktičnosti dajejo toplino in barvni poudarek v izčiščenim belo sivem interierju. Ker pa bi s popolnoma zaprto steno izgubili dvostransko osvetlitev prostora, so za troje od polken postavili prosojna okna, ki prepuščajo dnevno svetlobo s strani dvorane in hkrati omogočajo prilagajanje ambienta v pisarni.

Tudi v tlorisu so arhitekti upoštevali ritem nosilne konstrukcije stavbe. Stebri razdelijo prostor na štiri polja. V prvo polje ob vhodu so umestili servis s straniščem na notranji in kuhinjo na ulični strani. Naslednji dve polji zavzema delovni prostor, v zadnjega pa so postavili sejno sobo. Sekvenco prostora določa pot uporabnika ali obiskovalca. Prvi, servisni del nas popelje skozi ozek hodnik, v katerem se pogled odpre do konca prostora. Da sejna soba tega pogleda ne bi ustavila, hkrati pa bi bila v njej zagotovljena zasebnost, so jo zagradili z inovativno potiskano stekleno steno.

»Zasebnost smo morali zagotoviti; nismo pa želeli prostora optično skrajšati za eno celo polje (na primer z zaveso). Tako smo akustično izolativno, stekleno steno potiskali z efektom megle. Ko v sejni sobi poteka sestanek, se dogajanja za mizo ne vidi; nad višino 150 cm se tisk na steklu povsem razredči, stena postane povsem transparentna. Zračnost in povezanost prostora je tako ohranjena. Steklena, meglena stena v prostoru ustvari posebno ambientalno, nekoliko skrivnostno vzdušje.«

Besedilo: Gaja Golob

Ime projekta: PISARNA A
Avtor projekta: Kosi in partnerji (Ognen Arsov, Ana Kosi, Barbara Žunkovič)
Investitor: Axor, d.o.o.
Fotograf: Tilen Sepič
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2018
Površine: 104 m2

Projektanti:
Elektro instalacije: Energomont, d.o.o.
Strojne napeljave: Inštalacije Ror, d.o.o.

Izvajalci:
Promobile, d.o.o.

Notranja oprema:
Décor & Design, d.o.o. (premično pohištvo in stavbno pohištvo)
Mizarstvo Podjed (mizarska dela)
Svetlarna, d.o.o. (svetila)

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja