IMGP3618
Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike - 1.del

Mlada arhitektka Sanja Premrn je združila moči z investitorko Anjo Slapničar, sicer izdelovalko unikatne keramike, in prenovila stanovanje ter keramični studio, ki kar prekipevata od zanosa in ljubezni do ustvarjanja. Nastala sta dva spodbudna in navdihujoča prostora, ki sta med seboj izrazito različna, a oba izjemna in čarobna. Stanovanje je mehko, elegantno in udobno, studio pa svetel in odpira vrata javnosti na delavnicah in razstavah.

»Po treh letih iskanja manjše hiše nekje v naravi, v bližnji okolici Ljubljane, in po dveh neuspešnih poskusih nakupa, so se morale najine želje prilagoditi. Na tržišču se je pojavilo stanovanje: sprva brez fotografij, le s kratkim opisom. Izkazalo se je, da fotografij ni bilo, ker je v njem prej domoval ‘sporen’ studio za ples ob drogu. Midva pa sva se ravno zato studia odločila za nakup, saj je bil prostor dovolj velik za bodoči keramični studio.
Stavba, v kateri je stanovanje, se nahaja na Tržaški cesti. Začetki gradnje segajo v leto 1887, ko jo je začel graditi premožen ljubljanski krojač … Med vojno je bila stavba nacionalizirana, kasneje denacionalizirana, razdrobila se je na več samostojnih stanovanj in pisarniških prostorov … Originalni stropi so bili zakriti s suho montažnim, ki s stotinami nosilcev ni dosti prizanesel originalnemu ometu.
Potencial in duh časa sta se nad ‘knaufom’ na srečo obdržala. Ko sva se odločila za prenovo, sva želela, da se jo izvede celostno. Z arhitektko Sanjo Premrn smo zasnovali sodobno opremljeno stanovanje s starimi meščanskimi elementi, ki se dopolnjujejo z minimalističnimi, a naravnimi kosi. Neoklasicistična fasada in secesijske note so bili tiste točke, na katere smo se najprej naslonili … « pojasni Anja Slapničar.

Ime projekta: Prenova stanovanja in studia keramike
Arhitektura: Sanja Premrn, u.d.i.a
Investitor: Anja Slapničar
Fotograf: Miha Bratina
Lokacija: Tržaška cesta, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019

Izvajalci: Matej Likar, Likar mizarstvo

Besedilo: Ajda Bračič

* Besedilo bo v celoti objavljeno v letošnji posebni ediciji Outsider INDIGO.

Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike – 2.del

Mailchimp brez napisa

Povezani članki