08_zarni-zid-ptuj_VV
Ravnikar Potokar arhitekturni biro: Žarni zid na Ptuju

V sklopu širitve novega pokopališča Rogoznica na Ptuju so arhitekti iz pisarne Ravnikar Potokar zasnovali žarni zid in okoliško ureditev.

Pokopališka arhitektura je nadvse zahtevna podzvrst stroke, hkrati pa tudi ena najbolj poetičnih. Tako kot vsa arhitektura mora iskati občutljivo ravnovesje med funkcionalnostjo in simbolno vrednostjo, in to ravnovesje je prav pri pokopališčih eno najbolj krhkih. Kako zasnovati prostor, v katerem je mogoče spoštljivo obeležiti smrt ter se po drugi strani veseliti prijetnih spominov, hkrati pa, s popolnoma tehničnega vidika, primerno poskrbeti za shranjevanje posmrtnih ostankov ter funkcionalno delovanje prostora? Arhitekti Robert Potokar, Špela Kuhar in Tina Gradišer iz pisarne Ravnikar Potokar so na novem pokopališču na Ptuju uresničili žarni zid s pripadajočo okolico, ki s svojo krožno zasnovo in umestitvijo v gozd ponuja odličen prostor miru in spominjanja.

Žarni zid je opečnat, njegova strukturirana površina pa je dodatno poudarjena z ritmično razporejenimi žarnimi nišami. Te so obložene s travertinom in so dveh različnih velikosti: za štiri ali šest žar. V notranjosti kroga, ki je prekinjen le na mestih, kjer v žarni prostor vstopajo poti z drugih delov pokopališča, sta še dve krožni klopi in prostor za polaganje sveč. Obiskovalcu, sedečem na eni izmed klopi, tako zid strukturira izkušnjo prostora: večno ponavljajoč se ritem zidu, nad njim pa šumeče krošnje okoliškega gozdiča in širno nebo. “V kolikor se bo izkazala potreba po dodatnih prostorih za shranjevanje žar, bosta v dveh novih gozdnih jasah postavljena dodatna žarna zidova,« pravijo arhitekti.

Ravnikar Potokar:
Območje, namenjeno žarnim grobovom, je postavljeno na gozdno jaso sredi gozda in ustvarja čistino v obliki kroga. Na njej je umeščen žarni zid, ki je mestoma, kjer do jase vodijo poti, prekinjen. Tako nastanejo trije zidovi, ki so obloženi z zemeljsko temno nianso opeke, ki se tako zlije z barvami gozda, tako da zid kljub svojim dimenzijam ne predstavlja močne ločnice v prostoru.

 

Ime projekta: žarni zid na pokopališču Rogoznica, Ptuj
Arhitektura: Robert Potokar, Špela Kuhar, Tina Gradišer (Ravnikar Potokar arhitekturni biro d.o.o.)
Investitor: Javne službe Ptuj d.o.o., Ulica heroja Lacka 3, 2250 Ptuj
Fotograf: Robert Potokar, Virginia Vrecl
Lokacija: Pokopališče Rogoznica Ptuj
Leto načrtovanja: 2016-2017
Leto izvedbe: 2017-2018
Površine: 1.200 m2 (jasa žarnega zidu), 250 m2 (jasa za raztros pepela)
Gradbene konstrukcije: Vilko Šuligoj
Izvajalci: Hermes GP d.o.o.
Zunanja ureditev: Robert Potokar, Špela Kuhar, Tina Gradišer (Ravnikar Potokar arhitekturni biro d.o.o.)

 

Podprite Outsider z naročilom!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki