naslovna02
Razstava: ZOOM! Arhitektura in mesto v slikah 

V dunajskem arhitekturnem centru AzW v Muzejski četrti je na ogled razstava »Zoom! Arhitektura in mesto v sliki«, sprva razstavljena v arhitekturnem muzeju v Münchnu (slo.: Monakovo). Zbrana fotografska in video dela trinajstih sodobnih fotografov z različnih koncev sveta prikazujejo povezave med arhitekturo in družbo. Fotografije prikazujejo spremembe, ki zaradi družbenoekonomske realnosti nastajajo v sodobnih mestnih in podeželskih pokrajinah – od Srbije, Italije, do Mehike in Kitajske. Podobnosti v grajenih krajinah med geografsko tako oddaljenimi območji je na fotografijah veliko.

Med razstavljalci je tudi priznani fotograf slovenskega rodu, Roman Bezjak (rojen na Ptuju, 1962), sicer dekan Fakultete za oblikovanje v nemškem mestu Bielfeld.

Bezjak pod naslovom »Socialistični modernizem« razstavlja, v prvotni postavitvi skoraj 80, v dunajski pa 8 fotografij, na katerih sooča gledalca s povojno socialistično arhitekturo. Z objektivom se sprehaja od Nemčije do Baltskih držav, Srbije in Rusije in dokumentira neskončne stanovanjske soseske, fino artikulirane fasade veleblagovnic in monumentalne betonske strukture, ki so, razvrščene skupaj, videti še bolj podobne ena drugi.

1

51Km+4CA+vL

51KuehX3EDL

51l2EOiRpiL
51pyDxk4uyL

»Vse od padca Berlinskega zidu, pred skoraj 25. leti, so nekdanje države Vzhodnega bloka orientirane bolj zahodno, so del politično in ekonomsko združene Evrope«, tako pišejo v razstavnem katalogu. »A socializem je v prostoru pustil globoke sledi.«

Bezjaka ne zanimajo toliko estetski vidiki socialističnega modernizma. Navezuje se na nemškega filozofa Karla Rosenkranza (1805 – 1879), ki »prepoznava grdoto ne zgolj kot pomanjkanje lepote, pač pa kot njeno pozitivno zanikanje. To pa kaže tako na spodletelo arhitekturo, kot na socialni sistem, ki jo je načrtoval.« pojasni Bezjak.

Razstava je na ogled do 17. maja.

Kuratorka razstave: Hilde Strobl, Arhitekturni muzej Tehnične univerze v Munchenu (Architekturmuseum TU Munich). Na razstavi s svojimi deli sodelujejo Roman Bezjak, Peter Bialobrzeski, Livia Corona, Nicoló Degiorgis, Jörg Koopmann, Eva Leitolf, Ulrike Myrzik & Manfred Jarisch, Stefan Oláh, Julian Röder, Simona Rota, Andreas Seibert, Fabian Vogl, Rufina Wu & Stefan Canham.

51WSvjb0DnL

Pripravila: Nina Granda

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki