trg iz zraka
Rezultati natečaja: Trg Evrope v Novi Gorici

Natečaj za prenovo Trga Evrope, trga kjer se stikata Nova Gorica in Gorica, je bil organiziran v sklopu skupne prijave obeh mest za Evropsko prestolnico kulture 2025. Prejeli so 56 projektov, največ iz Italije (19), Slovenije, Španije in Francije.

Natečajniki so reševali dve nalogi: ureditev trga in umestitev Epicentra, središča dogajanja programa Evropske prestolnice kulture. Natečaj je potekal v skladu s Standardnim pravilnikom UIA-UNESCO za mednarodne arhitekturne in urbanistične natečaje, ki promovira enakost obravnave, transparentnost, kvalificiranost, kvaliteto in inovativnost.

Trg Evrope se nahaja na stiku Nove Gorice in Gorice in preko njega poteka državna meja. Na trgu je stavba železniške postaje iz časa Avstro-ogrske. Leži na območju Nove Gorice, orientirana je proti Gorici. Prostor je nosilec simbolnih pomenov združevanja, sobivanja in strpnosti. To so bila tudi izhodišča natečaja.

Mednarodna žirija v sestavi Roger Riewe (AUT), predsednik žirije, Nathalie Rozencwajg (FRA), Polona Filipič (SLO), Giovanni Fraziano (ITA), Saša Randić (CRO) in Vojko Pavčič (SLO) je med prispelimi natečajnimi elaborati izbrala 3 nagrade in 3 priznanja.

 

1. nagrada:
Studio Associato di Architettura Baglivo Negrini, Italija

 

Trg Evrope: predlagani projekt je oblikovan kot mreža, v kateri se nekateri elementi premikajo vertikalno. To je živ trg, ki se premika podobno kot odrski stroj in ustvarja različne vrste prostora. Moduli so pomične platforme, ki se dvigajo ali spuščajo in postanejo: sedeži, mize, trg, oder, v katerih so senčniki in ležalniki. Trg predstavlja Evropo številnih obrazov, ki pa so se pripravljeni usklajeno gibati.
Epicenter: Trg Evrope je streha muzeja Epicenter. Stavba ima osrednje jedro, v katerem so predvidene tri glavne funkcije: stalni razstavni prostor, občasni razstavni prostor in konferenčna soba. Vse tri prostore je možno združiti in jih izprazniti zahvaljujoč sistemu demontaže sedežev v konferenčni sobi. Na ta način nastane popolnoma prehoden enoten prostor.

 

2. nagrada
Paul Vincent e étude Anthony Benarrroche architecte, Francija


Trg ima obliko velike kamnite preproge, na kateri so združeni in postavljeni objekti različnih vrst: železniška postaja, peroni in Epicenter. Preproga prekriva mejno črto in zbližuje slovensko in italijansko ozemlje. Obstoječe drevesne površine se vse ohranijo in tvorijo zelene otoke, razpršene po kamniti preprogi. Trg in Epicenter sta tesno povezana in delujeta vzajemno (v pritličju, štiri steklene fasade se enostavno odpirajo v štirih smereh in ustvarjajo kontinuiteto s trgom).

 

3. nagrada
SADAR+VUGA, Slovenija

 

 

 

Predlog ne vključuje izgradnje nove stavbe, pač pa obnovo in ponovno uporabo obstoječe železniške postaje. Pomemben vidik obnove je uporaba kleti za razstavne prostore. Obstoječo streho se odstrani – njeno obliko nakazujejo jekleni tramovi, ki obdajajo odprt prostor strešnega vrta. Čez železniške proge se izvede most za pešce, ki predstavlja urbani koridor med obema mestoma prek obstoječe stavbe železniške postaje. Trg je oblikovan kot preproga iz betonskih plošč v barvah zastav obeh držav – barve se zlivajo v eno barvo na mejni črti in simbolizirajo izginjanje meje.

 

Več o natečaju:

https://euro-go.eu/sl/notizie-ed-eventi/news/abbiamo-i-vincitori-del-concorso-internazionale-di-idee-la-riqualificazione-della-piazza-transalpina/

 

Pripravil: Matevž Granda

Mailchimp brez napisa

Povezani članki