Model
Rezultati natečaja za prenovo ljubljanske Drame

Stavba Slovenskega narodnega gledališča je bila zgrajena leta 1911 in se je prvotno imenovala Jubilejno gledališče Franca Jožefa I. Med prvo svetovno vojno so stavbo oblasti spremenile v kinodvorano, od leta 1919 pa v stavbi domuje Slovensko narodno gledališče. Gledališče je dobilo ime Narodno gledališče v Ljubljani – Drama. Leta 1952 je bila izvedena prva prenova in povečanje odra. Med letoma 1964 in 1967 so na bočnih straneh odrskega stolpa prizidali večja prizidka (arhitekt Dušan Medved). (vir)

O celostni prenovi Drame se govori že od leta 1990 naprej. Pripravljenih je bilo že kar nekaj študij, ki so bile podlage za natečaj leta 2001. Zmagovalna rešitev Andreja Nolea in Roka Gerbeca ni bila nikoli izvedena. Projektu se je uprla stroka in civilna iniciativa.

Konec leta 2016 pa je bil razpisan nov natečaj za prenovo in dozidavo objekta. Natečaj je potekal v dveh fazah. V prvi fazi je elaborate oddalo 13 ekip. Štiri so bile povabljene k dodelavi v drugi fazi. Komisija je podelila o nagrad: 1., 3., dve zvišani priznanji in štiri znižane.

Prvo nagrado je prejel elaborat avtorjev:

Matija Bevk, univ. dipl. inž. arh.
Vasa J. Perović, MA BiA
Samo Bojnec, abs. arh.
Valentin Tribušon, abs. arh.
Urban Petranovič, univ. dipl. inž. arh.
Mitja Usenik, abs. arh.
Irene Salord Vila, arq
Andrej Ukmar, univ. dipl. inž. arh.

 

Nagrajencem čestitamo in želimo, da se po tridesetih letih naporov za prenovo Drame, ta končno materializira.

Zaključno poročilo

Vsi nagrajenci

 

Naroči revijo Outsider

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki