Slosign_markoklemen_17
Slosign

Na Inštitutu za prevajalstvo Univerze v Gradcu je od 29. maja do 1. junija 2017, ob izteku graškega meseca oblikovanja, predstavljeno sodobno slovensko oblikovanje, ki navdih črpa iz slovenske kulture, tradicije, družbe ali naravnih danosti.

Slovenski simboli, običaji, navade, pesmi, zgodovina in pokrajine se zrcalijo v izdelkih devetih oblikovalcev oz. oblikovalskih skupin, ki segajo od uveljavljenih, prestižnih imen do najmlajše generacije, ki išče nove izzive v svetu oblikovanja: pletilni studio Draž bo v sodelovanju z Alpino predstavil modne kreacije z motivom žirovske čipke, Pleksimanija nakit z motivi tradicionalnih vezenin, znamka Kaaita copate, modna oblikovalka Almira Sadar in arhitektka Špela Leskovic kolekcijo pohištva z etno motivi Cvetnoetno, studio Mashoni izdelke Ribrand, ki na novo oživljajo tradicionalno ribniško suho robo, JagaBaba tekstil za dom, ki navdih išče v slovenskem podeželju in ljudskem izročilu, Teja Ideja se bo predstavila s kolekcijo Reke, polja in gore, v kateri upodablja značilno slovensko krajino, Tri gore z blazinami Triglav, ki predstavljajo najvišjo goro v Sloveniji in pomemben simbol slovenstva, in Center arhitekture Slovenije s kolekcijo Darilo slovenske arhitekture: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik, v kateri odmevajo dela ustvarjalcev slovenskega narodnega sloga z začetka 20. stoletja.

Dvojezično razstavo v slovenskem in nemškem jeziku pod mentorstvom učiteljev pripravljajo študenti in študentke na Inštitutu za prevajalstvo in Inštitutu za slavistiko Univerze v Gradcu.

Vabljeni na razstavo, na kateri se sodobna slovenska dinamičnost prepleta z bogato kulturno in etnološko dediščino. Vabljeni na ogled slosigna, slovenske tradicije, ujete v sodobno obliko!

Več informacij: [email protected], [email protected].

 

Kdaj? 29. 5.–1. 6. 2017, odprtje 29. 5. ob 18:00

Kje? Univerza v Gradcu, Inštitut za prevajalstvo (1. nadstropje, soba 33.1.008), Merangasse 70, 8010 Gradec

 

https://outsider.si/kontakt/

Mailchimp brez napisa

Povezani članki