Cyanometer_Iztok_Medja_001
Cyanometer

Cyanometer je monolit, ki meri modrino neba in prikazuje kakovost zraka v Ljubljani, podatke pa pošilja v spletni arhiv.

Cyanometer je orodje, ki ga je leta 1789 zasnoval švicarski fizik in alpinist Horace-Bénédict de Saussure, da bi izmeril modrino neba in s tem skušal napovedati vreme. De Saussure je s pomočjo instrumenta ugotovil, da je modrina neba odvisna od gostote delcev v zraku.

Instalacija Cyanometer Martina Briclja Barage, ki je od 26.5. stalno postavljena na Trgu Ajdovščina v središču Ljubljane, je poklon izvirnemu cyanometru. Osrednji del monolita tvori de Saussurov barvni krog, sestavljen iz 53 odtenkov modre od najsvetlejše do najtemnejše, ki jih lahko primerjamo z dejansko modrino neba. S svojo preprosto zasnovo se Cyanometer vrača k neposrednem stiku z okoljem in nas opominja na povezanost človeka z naravo. V svetu, v katerem vladajo računalniški oblaki, se Cyanometer poklanja oblakom, ki so zares pomembni – tistim na nebu.

Cyanometer poleg stanja kakovosti zraka v Ljubljani prikazuje tudi glavne onesnaževalce, obiskovalci pa lahko na de Saussurjevi barvni skali, ki tvori jedro monolita, izmerijo modrino neba.

Kot instrument osveščanja o kakovosti zraka v Ljubljani je bila instalacija postavljena junija 2016 v sklopu aktivnosti Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016.

Cyanometer je nov nonument iz serije Nonumentov – futurističnih, znanstveno fantastičnih in utopičnih instalacij in objektov v javnem prostoru Martina Briclja Barage.

foto: Iztok Medja

 

https://outsider.si/kontakt/

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki