02
Zmaga slovenskega arhitekta Srđana Nađa na natečaju v Summit Powder Mountain

Ameriška organizacija Summit, ki prireja srečanja vodilnih podjetnikov, gradi gorsko mesto Summit Powder Mountain v srcu gorovja Wasatch v ameriški zvezni državi Utah. Cilj tega projekta je ustvariti nov koncept ameriškega gorskega mesta z enotnim poudarkom na inovacijah, podjetništvu in umetnosti.

SN_image#01

Za pridobitev oblikovalskih izhodišč je organizacija Summit organizirala javni mednarodni natečaj za prototip vikend hiše. S tem bi spodbudili prve debate o vplivu gradnje na nadmorski višini 2560 m.SN_image#02

Natečajno izhodišče je bilo zasnova vikend hiše v velikosti 230 m2, postavljeni na pobočje gorovja Summit Powder v povprečnem naklonu 12°. Naselje naj bi sestavljalo 500 samostojnih družinskih hiš, razporejenih v več manjših skupin. Območje obsega 4.000 ha.  Vsi objekti, ureditev krajine in potek gradnje naj bi odražali koncept zdravega, trajnostnega, obnovljivega in naravni prilagojenega bivanja. Zato je bilo treba upoštevati načela trajnostnega razvoja, kot so: visoko učinkovit energetski sistem, okolju prijazni materiali, recikliranje odpadnega gradbenega materiala, izkoriščanje dnevne svetlobe in trajnostna raba vodnih virov.

SN_image#09

Žirija, ki sta jo sestavljala Todd Saunders iz biroja Saunders Architecture in Jenny Wu iz organizacije Wu Collaborative, je izbrala zanajboljši natečajni projekt »The Wooden Tents«, arhitekta Srđana Nađa iz Slovenije.

SN_image#08

Koncept zasnove bivalnih enot in naselja je bilo v dosedanjem poetičnem pristopu organizacije letnega dogodka Summit z začasno postavitvijo preprostih belih šotorov na pobočju gorovja. Oblikovno izhodišče projekta je preprosta struktura šotora, ki s prepogibom tankega platna ustvarja prostor. Lahkotna arhitektura šotora se ohrani in transformira v trajnejšo obliko, primerno za bivanje. Interier bivalne enote ustvarjajo 40 cm debeli prefabricirani lesni paneli. Prazne stranice tvorijo velike steklene stene. Kontrast lahkotni leseni opni je v središče postavljen močan ameriški vernakularni element – kamniti dimnik, ki s strani podpira celotno leseno konstrukcijo, dvignjeno od tal. Na eni strani je objekt podprt z dimnikom, na drugi pa s ploščadjo.

SN_image#04

Koncept zasnove objekta omogoča različne velikosti hišic, od preposte enosobne do velikih večsobnih s tremi ali štirimi spalnicami. Zasnova objektov ne zahteva odsežnih izkopov in izravnav terena. Vsi konstruktivno podporni elementi (dimnik in terasa) površinsko zasedajo malo prostora in zahtevajo minimalne posege v teren s temeljenjem. Prostorne ploščadi spodbujajo bivanje zunaj, v sožitju z naravo.

Stene bivalnih enot so narejene iz križno laminiranih panelov z integriranim sistemom električnih in strojnih napeljav. Toplotna črpalka in drugi tehnični sistemi so postavljeni v servisni prostor, v volumen kamnitega dimnika. Velike steklene stene s trojno zasteklitvijo omogočajo vstop toplotne energije v bivalne prostore v hladnih obdobjih. Cilj je doseči evropski standard pasivne hiše oziroma ameriški LEED standard.

Drugo nagrado je prejel Sean Satterfield:

Tretjo nagrado so prejeli: Giulio Gianni, Alican Sungur, Francis McCloskey-Lopez

 

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki