Exhibition_Simon-Veres-(3)
Some Place Studio: GREEN BRUSH Tehnologija sobnih rastlin

Zadnjih nekaj let nam trendi vztrajno narekujejo zapolnjevanje interierja z zelenjem. Ob naši navdušenosti nad sobnimi rastlinami pa poskušamo doseči čim bolj minimalističen videz elektronskih naprav, ki jih diskretno integriramo v bivalne prostore.

Foto: Some Place Studio

Z razstavo GREEN BRUSH člani Some Place Studia upodabljajo ta dva nasprotujoča si trenda in opazujejo trikotnik odnosov med človekom, rastlinami in tehnologijo. K raziskovanju sobnih rastlin pristopajo kot k tehnološkim objektom, za katerimi stoji industrija, vredna več milijard dolarjev, ki lončnice privzgaja potrošniškim potrebam. Večinoma gre za tropske rastline, ki za preživetje zahtevajo čim manj našega znanja, časa in truda. Džunglo v domovanjih tako objektiviziramo in avtomatiziramo, rastline pa namesto kot živa bitja raje obravnavamo kot dekoracijske objekte.

Foto: Some Place Studio

Sočasno brez zadržkov stopamo v korak s tehnologijo, s katero ustvarjamo t. i. »pametne domove«, v katerih kuhinjske aparate in hišno tehniko upravljamo s telefoni. Na vsakem koraku nas virtualno spremljajo množice ljudi, od odgovorov na vprašanja pa nas loči le klik na ekranu. Oblika in sistem našega virtualnega omrežja namigujeta, da so to pred nami poznale že rastline in glive, ki s svojimi koreninami in micelijem komunicirajo na zelo podoben način.

Foto: Richard Pobaschnig

Vsa ta opažanja in raziskovanja so člani Some Place Studia zasnovali kot razstavo, ki v beli minimalistični noti poudarja klinično podobo sodobnega stanovanja. Iz pohištva, elektronskih naprav in kuhinjskih aparatov poganjajo sobne rastline, z novonastalimi skulpturami in konflikti pa arhitekti spodbujajo k razmisleku o naravi in tehnologiji. Dotaknili so se tudi problematike uporabe rastlin v arhitekturi, ki s svojo dekorativnostjo nosijo iluzijo ekološke ozaveščenosti. Trajnostni pristop k projektu so arhitekti izrazili predvsem z uporabo rabljenega pohištva, ki ga bodo po končani razstavi poleg rastlin predali v domove novim uporabnikom.

Foto: Simon Veres

Spremljevalni program razstave so virtualne razprave, na katerih avtorji s strokovnjaki s področij oblikovanja, narave in rastlin diskutirajo o konceptu in razumevanju izbrane tematike (več o programu in sodelujočih si lahko preberete na spletni strani razstave: https://the-green-brush.com/Program).

Foto: Simon Veres
Foto: Simon Veres
Foto: Some Place Studio

O razstavi sem se pogovarjala z Biko Rebek, soustanoviteljico biroja Some Place Studio: Razstava proučuje človekove vezi s tehnologijo in naravo. Kaj je bil povod za raziskovanje teh zanimivih odnosov? To je nekaj, kar sem opazovala že dlje časa, koncept projekta pa smo začeli razvijati pred dvema letoma. V času pandemije, ko smo bili več časa doma in poskušali vnesti nekaj zelenja v svoje bivalne prostore, se je raziskovanje še poglobilo. Tako lahko rečem, da je bil povod za razvoj koncepta razstave definitivno oseben pristop h tematiki, predvsem pa intuitiven interes do sobnih rastlin. Kakšno vlogo nosijo sobne rastline in kakšna mesta navadno zasedajo v naših domovih? Sobne rastline lahko razumemo kot kazalnike, kako resno obravnavamo določen prostor kot dom. Človek si jih namreč omisli šele, ko se odloči, da bo nekje ostal dlje časa. Vključitve sobne rastline v gospodinjstvo gotovo ne moremo enačiti z vključitvijo domače živali ali otroka, je pa mogoče to nekakšen prvi korak k razumevanju in razvijanju odgovornosti in skrbnosti. Zanimivo je tudi, kako že kot otroci poznamo imena več vrst živali, pri rastlinah pa se nam močno zatika še v odrasli dobi. Z njimi se dejansko ne ukvarjamo kot z živimi bitji. Tako tudi okorno pristopimo k skrbi zanje s preprosto idejo: rastlina → fotosinteza → sonce. Namenimo jim najbolj osončen predel v stanovanju, ki pa nekaterim vrstam sploh ne ustreza. Razen zimzelenih tropskih rastlin ste vse drugo – galerijski prostor, pohištvo in elektronske naprave – odeli v belo barvo. Kaj je bilo vodilo za poudarek te beline? O tem smo v biroju kar precej razmišljali. Za osnutek sem razstavo najprej postavila v virtualni obliki in ugotovila, da barvno pohištvo v galeriji nekako ne bi bilo dobro videti. S spremembo pohištva v belo smo pri realizaciji projekta v fizičnem prostoru dosegli občutek abstraktnosti in sterilnosti, razstava pa s svojo belino spominja na nedokončano vizualizacijo interierja. Ustvarja atmosfero računalniške igrice in še bolj poudari tropske rastline.

Foto: Some Place Studio

Če se boste te dni mudili na Dunaju, toplo priporočamo obisk razstave GREEN BRUSH, ki je do 15. 10. 2021 na ogled v 4. okraju na ulici Weyringergasse 27i v galeriji MAGAZIN. Na dan zaključka razstave bo v galeriji ob 19. uri potekala javna razprava o projektu.

Foto: Simon Veres

Pripravila: Brina Meze-Petrić Foto: Richard Pobaschnig, Simon Veres in Some Place Studio
Podprite Outsider z naročnino!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki