Some Place Studio je arhitekturni biro s pisarnami na Dunaju in v New Yorku, katerega začetnika sta slovensko-avstrijski duo Bika Rebek in Daniel Prost. Med njunimi zadnjimi realiziranimi projekti je objekt pisarn inženirskega podjetja SML na severu Avstrije v mestu Redlham.

Novi objekt je neposredno povezan s produkcijskim delom podjetja in ima razgiban volumen. Nad pritličnim delom nepravilne geometrije previsno stoji tronadstropni kubus, ki predstavlja osrčje podjetja. Osnovna naročnikova zahteva je bila zasebnost, enakopravnost in naravna osvetlitev vseh delovnih mest. Zato so arhitekti pisarne razporedili po obodu volumna v vseh nadstropjih. Medetažne plošče so si med seboj različne, tako da ustvarijo raznolike previsne balkone. Ti gledajo v središče volumna, ki je oblikovano kot bogato osvetljen atrij s prepletom stopnišč in deluje kot neformalni družabni prostor.

»Želeli smo spoštovati naročnikovo željo po zasebnosti ter jo hkrati združiti z občutkom družabnosti in dovoljevati naključna srečanja zaposlenih. Atrij ustvari vizualno povezavo med pisarnami in ponuja raznolike razglede, stopnišča pa nadstropja povezujejo tako fizično kot tudi simbolično. Namesto dvigal zaposleni sedaj kot bližnjico uporabljajo stopnice. Ker uporaba osrednjega prostora ni natančno definirana, se lahko prilagodi različnim potrebam.«

Oblikovna forma projekta izhaja iz dejavnosti naročnika – navdih so arhitekti črpali iz produktov, ki jih podjetje izdeluje. Združitev nevtralne barvne palete kovinskih odtenkov ter prepleta ostrih kotov s krožnimi oblikami ustvari stavbo, ki spominja na stroj. Fasada deluje strogo in ritmično. Zaokrožen vogala dopušča pogled v notranjost. Tam se razkrije krožen večnamenski družabni prostor.

Ime projekta: SML Headquarters
Avtor projekta: Some Place Studio
Sodelavci Some Place Studio:
Georgios Albanis, Noemi Polo, Viki Sandor,
Matt Choot, Klemens Sitzmann,
Pam Anantrungroj, Tim Daniel Battelino
Nadzorni arhitekt: Benesch Stögmüller Architekten
Investitor: SML Maschinengesellschaft mbH
Lokacija: Redlham, Avstija
Leto načrtovanja: 2016-2017
Leto izvedbe: 2019
Zemljišče: 90625 m2
Celotna površina: 5880 m2
Pozidana površina: 2476 m2

Foto: Simon Oberhofer, Some Place Studio
Besedilo: Gaja Golob

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja