Prenova poslovnih prostorov v stavbi iz šestdesetih let je sledila enostavnemu principu: s čim manjšim in cenejšim posegom ustvariti čim boljši delovni prostor. Naročniki – 3 mlada IT podjetja – so zato izbrala arhitekturni biro, ki se je z njimi lahko poistovetil. Iz zaporedja manjših, zadušljivih pisarn in in temačnega hodnika je Studio 1991 ustvaril nagrajen projekt.

Predelne stene, ki so prostor delile na 14 manjših pisarn in sejnih sob, so hkrati onemogočale zadostno število delovnih mest. Z njihovo odstranitvijo so arhitekti ustvarili tri večje prehodne pisarne in dve sejni sobi, namesto predelnih sten pa so za delitev prostorov uporabili kar omare. Slednje poleg uporabnosti služijo kot estetski poudarek v prostoru in osrednji element oblikovanja. Povezovalni hodnik je sedaj na obeh straneh zagrajen s steklenimi stenami, tako da svetloba iz dveh strani objekta potuje in osvetljuje vse prostore, kar drastično spremeni vzdušje pisarn.

Odličnost tega projekta se skriva prav v njegovi enostavnosti. V dejstvu, da prostori na najbolj učinkovit način služijo svojemu namenu, da je skozi minimalno število elementov ustvarjen prijeten ambient. Arhitekti v oblikovanju niso pretiravali ter ustvarjali nepotrebnih dragih detajlov za voljo ‘arhitekture’ in na čast drugim arhitektom, ki bojo projekt zasledili v arhitekturnih revijah, marveč so v ospredje postavili uporabnika njihove arhitekture.

Tloris pred prenovo
Tloris po prenovi

Ime projekta: Pisarne 68T

Avtor projekta: Studio 1991; Anže Briški, Nuša Gruden, David Žalec

Investitor: Quintelligence d.o.o., Qlector d.o.o., Event registry d.o.o., Solvesall d.o.o.

Fotograf: David Žalec

Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019
Površine: 290m2
Mizarska dela: HI-PO d.o.o.
Svetila: Azzardo, Intra Lighting
Talne obloge: Burmatex
Sejna miza in stoli: Pedrali

Piše: Gaja Golob

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja