Aino-120n-foto_anaskobe-01
Studio Aino: Stanovanje 120n

Stanovanje v ljubljanskem bloku iz 70. let, zgrajenem po principih prefabricirane betonske gradnje. Osnovni gradbeni modul je betonski stenski element dolžine 120 cm, na njem temeljijo vse tlorisne zasnove stanovanj. Eno od njih sta – z obilico pozornosti do obstoječega in z ljubeznijo do obrtniškega detajla, značilno za njuno delo – prenovila arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studia Aino.

»Prenova stanovanja navadno zajema zamenjavo ali obnovo instalacij, tal, sten in pohištva. Včasih se ponudi tudi možnost posega v tlorisno zasnovo, s katero lahko ponudimo nekoliko drugačen način uporabe prostora. Pri tej prenovi pa sva se poleg vsega naštetega ukvarjala še z izročilom, zapisanem v stenah tega stanovanjskega bloka.«

Naročnik prenove enosobnega stanovanja je mlada družina, ki živi in dela v tujini. Že v začetnih pogovorih arhitektov z naročniki se je izkazalo, da bi jim v svojem drugem domu v Ljubljani ustrezala nekoliko drugačna razporeditev prostorov. Ker je obstoječa konstrukcija zasnovana premišljeno, so lahko že z minimalnimi posegi dosegli sodobno tlorisno rešitev, ki v največji meri poskuša odgovoriti na potrebe in želje uporabnikov.

Hrbtenica tlorisne rešitve je krožna zasnova, s katero so pridobili na občutku prostornosti in svetlosti, hkrati pa se je povečala dostopnost vseh kotičkov stanovanja. Drugi temelj tlorisnega koncepta pa je fluidnost prostora: posamezni prostori niso popolnoma zamejeni s stenami, saj je bivalni prostor razumljen kot območje med posameznimi večjimi volumni – to so pohištveni elementi (omare, hladilnik, klimatska naprava …) in instalacijski blok (vertikalni jašek, kopalnica in kuhinja).

Celostna ideja oblikovanja ambienta izhaja iz konstrukcije same zgradbe. Tehnični vidik reševanja kot las tankih razpok med modularnimi betonskimi bloki je narekoval idejo dilatacijskih profilov, ki tvorijo raster prefabriciranih elementov v notranjosti stanovanja. Na delu stene v dnevnem delu so omet povsem umaknili, da se pokaže stik dveh blokov iz surovega, neobdelanega betona z vsemi nepravilnostmi in napakami – soba nenadoma prevzame vlogo okvirja, razkriti beton pa se predstavi kot umetnina, svojevrsten objet trouvé.

Element betona sta avtorja uporabila tudi v kuhinji, kjer pri pohištvenih elementih dobi konstrukcijsko vlogo. Zasnovala sta tudi manjšo klubsko mizico, ki prav tako izkorišča tehnične značilnosti materiala za svojo preprosto formo.

Pohištvo je oblikovano karseda preprosto, ključno vlogo igra uporabnost. Nevtralna oprema hkrati predstavlja učinkovito ozadje za posamezne, bolj izrazne elemente. V fokus tako pridejo igrivi strukturalistični lestenec nad jedilno mizo (Cirkus, AGO), stenska svetilka ob kavču (Arigato, Grupa), stol, stikala, vitrina in drugi elementi, ki spodbudijo pogled k raziskovanju prostora. Posebej izstopa glineno svetilo nad kuhinjskim pultom, ročno delo iz ateljeja Studia Aino, ki skupaj z drugimi keramičnimi izdelki mehča racionalistično osnovo prostora, les pa vnaša naravno toplino.

Med gradniki arhitekta izpostavita še steklene zidake, »ki so že sami po sebi res impresivni kosi materiala« – uporabila sta jih za naravno osvetljevanje kopalnice v središču stanovanja. Ta je prostor tako vsakodnevne rutine kot sprostitve, zato je osvetlitev bolj ambientalna, kovinski elementi so nadgrajeni z medenino, igrivost pa vnaša teraco z velikimi barvitimi kosi.

»Stanovanje danes predstavlja veliko več, kot je mogoče videti na fotografijah, saj je takšen rezultat možno ustvariti le ob res izjemnem zaupanju investitorja, arhitekta in izvajalcev – v vseh možnih relacijah. Tudi sam proces načrtovanja in izvedbe je prijeten, kadar sodelujejo ljudje, ki se v projekt motivirano vključijo z željo po kvalitetnem, uporabnem in lepem izdelku.«

Tloris prenove
Tloris pred prenovo
Pred prenovo (arhiv avtorjev)
Pred prenovo (arhiv avtorjev)

Ime projekta: 120n
Avtor projekta: Studio Aino (Urša Križman, Luka Fabjan)
Lokacija:
Ljubljana

Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2022

Površine skupaj (neto): 45 m²
Bivalni del : 41,5 m²
Balkon: 3,5 m²

Izvajalci:
Strojne instalacije: Radenko Vasić s.p.
Elektro instalacije: Elektro Korošec d.o.o.
Pleskarska dela: Jure Strmec s.p.
Kamnoseška dela in obdelava betona: Kamena Beno Ogrin s.p in Jelen Mengeš
Glavni izvajalec gradbenih del: GPZ PLUS d.o.o.

Notranja oprema:
Keramika in armature: Gramat gril d.o.o.
Senčila: dobrozasenci.si (Senčila GOG d.o.o.)
Vrata: Mizarstvo Tratar
Mizarska dela: Mizarstvo Jerančič in DD premik d.o.o.
Dobava bele tehnike: Avtera
Svetila: Sense of design in Studio Aino

Pripravil: Luka Jerman
Foto: Ana Skobe

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki