V več kot stoletje stari hiši na Ptuju je zaživel nov dom. Z izjemno pozornostjo do detajlov in ljubeznijo do materialov so ga uredili v Studiu AINO.

Nekdanja kmečka hiša je bila že večkrat prenovljena in predelana: nazadnje je prenova potekala pred 15 leti. Vsak izmed posegov je v prostor kaj novega vnesel, iz njega pa tudi kaj odstranil. Ko so se s prostorom srečali arhitekti iz Studia AINO, od prvotne hiše tako ni več veliko ostalo. Edini izvorni element je bila krušna peč, ki pa je bila daleč prevelika, da bi jo bilo smiselno obdržati. Arhitekti so se preteklosti zato poklonili na izviren način, ki je spoštljiv tako do znanja preteklosti kot do sodobnega načina bivanja. Ohranili so debelo nosilno steno, na kateri je bila nekoč peč, jo še dodatno poudarili in vzeli za glavni motiv novega stanovanja.

Na mestu peči je bila vgrajena nova vitrina, skozi katero je iz dnevne sobe moč videti v kuhinjo in obratno. Intervencija tako vizualno povečuje prostor, ne da bi popolnoma odstranila staro steno. Studio AINO se v svojih projektih detajlom posveča z izjemno natančnostjo, in Hiša spomina ni nič drugačna: vrata vitrine ter ena izmed notranjih vrat krasita unikatni kljuki iz medenine, ki so ju zasnovali v studiu. Vsak projekt prinaša spoznavanje novih materialov in čudovite možnosti, ki jih ponujajo, pravijo arhitekti. Prav ta ljubezen do materialov je botrovala tudi izvedbi drobnih, a nadvse izpovednih detajlov v Hiši spomina, ki kakovostno arhitekturo nadgrajujejo v čisti presežek.

Studio AINO:
Dom, ki je urejen v hiši starih staršev, ima v svojem jedru večjo težo. Od stare hiše ni več ostalo veliko, vseeno pa je čutiti njen duh. Morda samo zaradi debelih sten in krušne peči. Prostori so majhni, svetlobe ni veliko. Pogrešamo skupen bivalni prostor in večjo povezanost posameznih prostorov. Kako bi lahko imeli dom, ki bi, tako kot je včasih, povezoval družino?
Ali je veliko okno tisto, ki naredi prostoren dom, ali je to les, ki da toplino, ali naravni kamen, ki doda težo, ali medenina, ki kaže čas? Morda pa so krivi vsi detajli, ki jih srečamo ob opazovanju ambienta. Morda pa so res detajli tisti, ki nas s pripovedovanjem o tem, kdo so in kaj počnejo, malo ustavijo v vsakodnevni rutini in sprostijo tiste stare lepe spomine.”

 

Projektanti: Urša Križman, Luka Fabjan
Leto izvedbe: 2018
Velikost objekta: 75 m2
Lokacija: Ptuj
Investitor: Zasebni
Fotografije: Studio Aino

Notranja oprema: Mizarstvo Jerančič
Livarski izdelki: Livartis

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja