V mestni četrti Novi Beograd, ki je znana kot hitro razvijajoče se območje srbske prestolnice z živahnim tempom poslovnega življenja, je nastal nov prostor, namenjen sprostitvi in trenutkom uživanja ob topli skodelici izbrane pijače. Na desnem bregu rečnega rokava Donave, nedaleč od Bulvarja Nikole Tesle, je zaživela kavarna GIR. Oblikovali so jo v srbskem arhitekturnem studiu AUTORI, kjer so v svoji značilni maniri združili pomirjujoč ambient z igrivimi, vznemirljivimi poudarki.

Kavarna pomeni najnovejši korak v široki zgodbi družbe GIR, družinskega podjetja iz Kraljeva, ki se ukvarja s celovito proizvodnjo lesenega pohištva. Leta 2016 so odprli razstavni salon, ki so ga prav tako načrtovali v studio AUTORI. Arhitekti so prehod iz izrazito belega salona v novo kavarno opisali z referenco nadaljevanja zgodbe Alice v čudežni deželi, ki stopi v zrcalo in zaživi v izvirnem svetu domišljije. Konkretizacija metafore se konceptualno odraža tudi v pristopu k oblikovanju kavarne, ki deluje kot antiteza zasnove izpred petih let.

Izčiščenost razstavnega salona odstopa pozornost razstavljenemu pohištvu in oblikovalskim kosom. Kavarna po drugi strani oživi prav v odločni prostorski identiteti, ki jo narekuje široka paleta barv in tekstur. Med seboj delujejo v izrazitem kontrastu; črni poudarki različnih materialnosti dopolnjujejo svetel hrastov furnir, ki sega po celotni višini prostora.Prvi del kavarne, v katerega vstopimo skozi grandiozno visok vhod, je pričakovano dvovišinski in zato daje vtis svetlega in zračnega prostora. Kompozicijska teža temnega pohištva tvori močno bazo v uravnoteženi likovni celoti. Po celotni višini se z občutkom izmenjujejo svetli in temni pasovi, ki jih delijo premišljeno preprosti elementi –niz okroglih belih luči, plezajoče zelenje in subtilen vnos barve v obliki taburejev temne morsko zelene barve.Strop kavarne se spusti šele zunaj vidnega polja opazovalca, ko ta stoji še v razstavnem salonu. V nižji del so arhitekti umestili bar, kjer je prostor izrazito temnejši in kljub uporabi sodobnega oblikovalskega jezika vzbuja občutek nostalgije in klasične elegance. Razmeroma majhen prostor odraža potencial širokega spektra razpoloženj. Točilni pult, ki je v celoti izdelan iz marmorja nero marquina, sočasno nadgrajujejo idejo dnevne kavarne v prezenco večernega lokala.Glavno izhodišče kavarne v svojem bistvu ostaja zvesto zgodbi družinskega podjetja, ki pozdravlja les in povezavo z naravo. S slednjo se pobliže srečamo tudi v toaleti, kjer je pozornost prostora zbrana okrog osvetljene črno-bele fotografije gore Mangart. V interierju kavarne pa uporabljeni hrast obiskovalcu približa material, ki ga GIR proizvaja in uporablja pri oblikovanju pohištva. Salon se materialno uskladi s kavarno, prek tega pa kljub različnim nalogam in prezenci obeh prostorov projekta smiselno poveže.

 

Ime projekta: GIR Café
Avtor projekta: Studio AUTORI
Investitor: GIR
Fotograf: Relja Ivanić
Lokacija: Novi Beograd, Srbija

Leto izvedbe: 2020

Površine: 60 m2

Oprema:
– GIR; Gir café table
– Menu; TR Bulb/Suspension Frame, Wire Pot
– Muut; Oslo sofa
– Ferm Living; Herman chair, Pouf Round, Hourglass Pot
– Konkav-Konveks d. o. o.; Large mirror door

Pripravila: Manca Košir

Delo revije Outsider lahko podprete z naročilom! 

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja