_01
Studio Autori: Stanovanje O

Prostorno meščansko stanovanje v Beogradu so v preteklem letu prenovili srbski arhitekti Studio Autori.

Stanovanje O se nahaja v stari meščanski stavbi v središču beograjskega predela Obilićev Venac, območja, ki je zaprto za avtomobile. Stavba je bila zgrajena v 20. letih preteklega stoletja, do današnjega dne pa je zamenjala že številne prebivalce, ki so v prostor plast za plastjo vnesli spremembe. Nekateri kosi izvirnega pohištva so sčasoma izginili, se polomili ali drastično spremenili svoj videz; notranja oprema pa je bila dotrajana in potrebna obnove.

Arhitekte je pri snovanju sodobne prenove stanovanja vodila želja po tem, da bi stanovanju vrnili meščanskega duha. Zaradi stanja stanovanja je bilo treba večino elementov vgraditi na novo in jih izdelati po meri: to velja tako za vrata in okna kot tudi za pode, strope, stenske obloge, kamin itd. Osrednjo vlogo med pohištvenimi kosi igrajo hrastova miza, ki jo je izdelalo lokalno srbsko podjetje, pa steklena pregrada butičnega italijanskega proizvajalca, ter kuhinja, v katero je vgrajen marmor Veneto bianco.

Celoten proces je bil zamuden in zahteven, priznavajo arhitekti. Vendar jim je z izjemno natančnostjo in predanostjo vseeno uspelo stanovanju vrniti nekdanji sijaj, ne da bi to pri tem vzbujalo videz arhaičnosti. Stanovanje je prilagojeno sodobnemu meščanskemu prebivalcu, ki živi in diha z mestom.

Studio AUTORI:
“Zaradi dejstva, da je bilo stanovanje in vsa oprema v njem v izjemno slabem stanju, je bilo potrebno vso novo notranjo opremo izdelati po meri. Ljubezen do materialov in pozornost na detajle smo pri projektu Stanovanja O lahko dvignili na višjo raven, za kar smo izjemno hvaležni.”

Arhitektura: Studio Autori
Ime projekta: Stanovanje O
Površina: 130 m2
Leto: 2019
Lokacija: Beograd, Srbija
Fotografije: Relja Ivanić

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki