Ureditev prenovljene hiše v Istri je poklon okoliški naravi in kulturni tradiciji. Interier so načrtovali in izvedli v Studiu Franić Šekoranja.

Hiša na 250 kvadratnih metrih ponuja nekaj velikih, med seboj prepletenih prostorov. Glavni cilj preureditve notranje opreme je bilo zagotavljanje prijetne atmosfere za druženje in preživljanje prostega časa. Arhitekt Dean Franić in umetnik Saša Šekoranja sta močan ustvarjalni dvojec, ki je svoje projekte realiziral tako v Zagrebu in na hrvaški obali kot tudi v Sloveniji. Pri opremi Hiše na vasi sta posegla po mešanici funkcionalnih oblikovalskih kosov ter starin, ki so bile kupljene na dražbah in izbrane posebej za ta projekt.

Uravnoteženo kombiniranje starega in novega ustvarja domačen, a zračen ambient. Z umetniškimi deli ga je zaokrožil slikar, cvetličar, fotograf in umetnik Saša Šekoranja. V spalnici na steni tako kraljujejo portreti vejevja, nastale kot svojevrsten hommage samostojni razstavi v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu iz leta 2013. Pokrajina pronica v notranjost, interier pa se razliva na vrt: med ciprese, pripeljane iz Toskane, so umeščeni kamniti stebri, ki tvorijo kontrapunkt notranjosti, v glavnem bivalnem prostoru pa najdemo sliko na platnu z motivom cipres. Vsi materiali so lokalni in obdelani s tradicionalnimi postopki. Kamen, iz katerega je napravljen novi kamin, je pridobljen z vrta hiše.

Avtorji: Studio Franić Šekoranja
Leto izvedbe: 2018
Lokacija: Istra, Hrvaška
Fotografije: Duško Vlaović, Studio Franić Šekoranja

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja