M-LOZAR-STYRIA-VILA-JUVAN-DSC-0576-H-1200px
Styria arhitektura: Vila dr. Juvana

Biro Styria arhitektura je v Mariboru prenovil neoklasicistično vilo prvega mariborskega župana dr. Alojzija Juvana iz časa med obema svetovnima vojnama.

Vilo je načrtoval Maks Czeike, stavbenik in arhitekt čeških in nemških korenin, ki je pomembno sooblikoval medvojni Maribor in je izginil v povojnih čistkah. Izobraževal naj bi se na dunajski akademiji pri Ottu Wagnerju, vendar pa študija ni dokončal. Poleg obsežnega historicističnega in secesijskega stavbnega opusa v Mariboru in okolici (njegova je denimo impozantna stavba osnovne šole v Mežici) je zabeleženo tudi sodelovanje z dosti bolj znanim Wagnerjevim učencem – Plečnikom – pri izvedbi njegovih manjših del v Mariboru.

Vilo iz leta 1902 je novi lastnik namenil za poslovne prostore informacijsko-tehnološkega podjetja. V ta namen so se lotili temeljite prenove stavbe, ki je zajela tudi protipotresno in energetsko sanacijo, v sodelovanju s konservatorsko službo pa je vila v celoti ohranila avtentično zunanjost in notranje stopnišče.

Bistvene prevetritve je bila deležna tlorisna zasnova. S svetlobnimi preboji v pregradne stene, ki so jih nadomestile celovišinske zasteklitve, so arhitekti odstrli in povezali pisarne v odprt in zračen prostor.

Prenovo zaznamuje močan kontrast med ohranjeno in rekonstruirano historicistično substanco in novo tehnološko vsebino stavbe. Vse nove posege označuje dosleden minimalizem. Prevladuje bela barva pohištva in enoten hrastov tlak v vzorcu ribje kosti, tehnološki pristop pa poudarijo razkriti betonski stropovi.

Vila v prejšnjem stanju je bila pred leti predstavljena v arhitekturni seriji češke javne televizije Šumné stopy (Hrupne poti) v epizodi, posvečeni arhitektu Maksu Czeikeju (povezava).

Tloris kleti
Tloris pritličja
Tloris nadstropja
Tloris podstrehe

 

Ime projekta: Rekonstrukcija Vile dr. Juvana
Avtor projekta: David Mišič, Davor Fistrić (Styria arhitektura)
Lokacija: Gregorčičeva ulica 47, Maribor

Leto načrtovanja: 2018–20
Leto izvedbe: 2022

Površine skupaj: 356 m²
Klet: 89 m²
Pritličje: 91 m²
Prvo nadstropje: 89 m²
Mansarda: 78 m²
Parcela: 1963 m²
Pozidana površina: 102 m²

Strokovnjak konservatorske stroke ZVKDS: Nina Nahtigal
Projektant gradbenih konstrukcij: Tomaž Mayer, univ. dipl. inž. grad.

Pripravil: Luka Jerman
Fotograf: Matej Lozar

Mailchimp brez napisa

Povezani članki