Trg-Vatroslava-Lisinskog-I-002
T Studio: Trg Vatroslava Lisinskega, Osijek

“Trg Vatroslava Lisinskega je izveden v do nedavnega edinem neurejenem javnem prostoru znotraj kompleksa baročne trdnjave, ki kljub svoji zgodovinski slojevitosti, o kateri pričajo številni arheološki dokazi, nikoli ni imel definiranega značaja v strukturi mesta Osijek,” pravijo arhitekti.

Projekt je nastal na podlagi natečaja iz leta 2013. Naloga je obsegala ureditev tega do tedaj zapuščenega prostora znotraj mestne trdnjave v območje, kjer bi se lahko dogajale prireditve na prostem. Trg zaznamujejo pročelja, ki ga obdajajo s treh strani (Rektorat Vseučilišča z južne, Frančškanski samostan z vzhodne in Izobraževalni in turistični center mladih Stara pekara s severne strani), prav tako pa odsotnost četrtega pročelja ter odprt pogled na reko Dravo. Trg se s pristopnimi ulicami navezuje na sosednji Trg Svete Trojice, ki je po svojem značaju bistveno bolj baročen: simetričen in urejen.

Arhitekti so v svoji rešitvi predvideli serijo padajočih teras, ki omogočajo izvajanje prireditev, hkrati pa sledijo nivoju terena. Vsak izmed platojev nosi enega izmed elementov trga: paviljon, fontano, prostor za srečevanje. Paviljon nastopa kot okvir za poglede pešcev proti reki, kot portal severnega vhoda v Tvrđo. Pogled skozenj panoramo mesta odmika v daljavo in s tem nežno opominja na baročno idejo iluzionizma. Element, ki je konsistento prisoten v vseh zgodovinskih virih o trgu – drevored – je rekonstruiran v celoti.

 

Arhitektura: T STUDIO / Bojana Šantić, Tea Tomić
Investitor: Agencija za obnovu osječke Tvrđe, Osijek, Hrvaška
Lokacija: Trdnjava Tvrđa in Osijek, Hrvaška
Površina: 7.645 m2
Leto načrtovanja: 2014
Leto izvedbe: 2020

Sodelavci: Nives Drusany Flegar, Ante Ljubičić (PB Naglić d.o.o.) – elektroinstalacije, vodovod in odvodnjavanje, Bogumir Ivko (Ivko d.o.o.) – konstrukcija, Ksenija Jurčić Diminić (Ured ovlaštene krajobrazne arhitektice Ksenija Jurčić Diminić) – krajinska arhitektura

Fotografije: Marko Mihaljević

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki