Projekt-Savelli-Vrabec-Kljun-Zimski-bazen-Nova-Gorica-foto-08
Teja Savelli, Simon Vrabec, Tine Kljun: Zimski bazen v Novi Gorici

Arhitekti podjetja Projekt Nova Gorica so v domačem mestu zasnovali zimski bazen, ki z racionalnim arhitekturnim izrazom dopolnjuje ponudbo športnega parka v zahodnem delu mesta.

Paviljonska zgradba zimskega bazena, ki se nahaja v neposredni bližini obstoječega zunanjega olimpijskega bazena, zapolnjuje vrzel v strukturi športnega parka. Na gradbenem zemljišču kvadrataste oblike in površine dveh teniških igrišč je bazen zasnovan kot masiven kubusni volumen, ki kar najbolje izkorišča skromnost razpoložljivega prostora.

Bazenska ploščad je dvignjena na raven prvega nadstropja, kjer se razprostira po celotni površini, velike fasadne zasteklitve na tri strani pa zagotavljajo dobro naravno osvetlitev globoko v notranjost prostora in kopališče povezujejo s pogledom na zunanji bazen in igrišče ter okoliške hribe, ki objemajo mesto s severa.

Bazen je opremljen s sistemom dvojnega dna, ki omogoča prilagajanje globine vode od nič do dveh metrov. Na ta način lahko bazen uporablja širši krog uporabnikov in služi tako rekreativnemu kot tekmovalnemu plavanju in igranju vaterpola.

V pritličju so pod ploščadjo bazena okoli kompenzacijskih bazenov razporejeni vsi tehnični in servisni prostori. Vhodna avla z garderobnimi in sanitarnimi prostori je organizirana vzdolž zahodne fasade ob zunanji tlakovani površini in se zaključi z glavnim stopniščem do bazenske ploščadi v prvem nadstropju, izvedenem v vidnem betonu.

Tehnična narava zgradbe se odraža v izboru materialov tako na fasadi kot v notranjosti. Interier objekta zaznamuje enostavna in tehnična zasnova, tako z vidika tlorisne konfiguracije kot nabora barv in materialov. Tlakovanje je enovito, z namensko tehnično keramiko za bazene, spreminja se samo stopnja protizdrsnosti. Prav tako je poenoten strop, s heraklit ploščami črne barve, ki se dobro vključujejo v izbrano industrijsko paleto, izboljšujejo toplotno in zvočno izolativnost, obenem pa so primerne za vgradnjo v mokrih in obremenjenih prostorih. Les se pojavi enkrat v vlogi glavne nosilne konstrukcije strehe, drugič pa kot polprosojni paravan med recepcijo in garderobami.

Črni akustični stropovi in svetla enobarvna tla dodatno poudarjajo kompozicijo glavnih konstrukcijskih elementov. Betonski stebri in leseni lepljeni nosilci skupaj s strukturno fasado preko enotnega bazenskega prostora tvorijo jasen in enakomeren raster, ki se zrcali v vodni gladini, kar – kot izpostavi arhitektka Teja Savelli – dodatno poudarja simetrijo, uravnoteženost in pravilnost arhitekturne kompozicije.

Stavbni volumen je v osnovi pravilen kubus, nanj pa se na strani letnega kopališča pripenja zunanja nadstrešnica, v katero je umeščeno tudi požarno stopnišče. Zunanji obraz hiše tvori kombinacija treh elementov: fasadnih panelov, strukturne fasade (aluminij in steklo) in aluminijevih kompozitnih plošč. Fasada je zasnovana kot preprosta kompozicija polnih in praznih, neprosojnih in prosojnih polj, iz katerih je moč razbrati namembnost prostorov: tehnični prostori so v celoti zaprti, medtem ko so bazen, preddverje in garderobe prekriti s stekleno opno, ki selektivno omogoča pogled v posamezne prostore in iz njih. Industrijski nabor materialov je oplemeniten z jasnim detajliranjem in poudarjenimi vertikalami.

»Fasada ima kovinski lesk, s čimer smo še dodatno podčrtali dejstvo, da gre za tehnološki objekt oziroma stroj, v katerem imajo glavno besedo stroga funkcionalnost in tehnično napredni inštalacijski sistemi,« pojasnjuje Savelli.

Projekt je zajel tudi zunanjo ureditev ob poslopju. Njen prvi del obsega notranje dvorišče, ki zimski bazen povezuje z obstoječim letnim kopališčem. Tu so predvidena nova drevesa, ki bodo dajala senco lesenim počivalnim podestom, ob objekt pa so umestili lesene klopi, namenjene obiskovalcem bazena. Drugi del ureditve je urbani predprostor bazena, del širše poteze promenade, ki predstavlja hrbtenico Športnega parka Nova Gorica, na katero se pripenja vsa športna infrastruktura z objekti za posamezne športe. Promenada tako predstavlja glavno komunikacijsko žilo, poleg tega pa so na njej urejeni še manjše plezališče, telovadnica na prostem, leseni podesti za počitek in posedanje, vse skupaj pa nadgrajujejo zelenice z drevesi in lokalno tipičnimi grmovnicami. V sklopu nove ureditve so v promenado umestili urbano opremo, pred vsakim objektom pa se je vzpostavil nov predprostor v obliki manjšega trga.

Tloris situacije
Tloris pritličja
Tloris nadstropja z bazensko ploščadjo
Prerez

 

Ime projekta: Plavalni zimski bazen, Nova Gorica
Avtorji projekta: Teja Savelli, Simon Vrabec, Tine Kljun (Projekt d.d. Nova Gorica)
Investitor: Mestna občina Nova Gorica
Lokacija: Športni park Nova Gorica

Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2020–22

Površine skupaj: 2200,90 m² neto
Pritličje: 832 m²
1. nadstropje: 1191 m²
Tehnična etaža: 177 m²
Parcela: 1618 m²
Pozidana površina: 1323 m²

Projektanti:
Krajinska arhitektura: Teja Savelli, Miha Rijavec (Projekt d.d. Nova Gorica)
Gradbene konstrukcije: Vilko Šuligoj, dr. Peter Kante, Matej Jan (Projekt d.d. Nova Gorica)
Elektroinštalacije: Rok Merljak (MM biro)
Strojne napeljave: Dean Mavri (MM biro)

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Kolektor Koling d.o.o.
Inštalacije: Kolektor Koling d.o.o.
Notranja oprema: Lesnina MG oprema d.o.o.
Zunanja ureditev: KSP Komunala Sežana d.o.o.

Foto: arhiv avtorjev projekta

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki