Ofenturm1
Boltshauser arhitekti: Ofenturm – napoved potresno varne arhitekture iz zbite zemlje

V bližini Züricha leži na ravnici ob jezeru Zug edina še stoječa tradicionalna opekarna v nemškem delu Švice, danes preurejena v muzej. Ekipa arhitektov iz studia Boltshauser architekten je skupaj s študenti s Tehniške univerze v Münchnu leta 2017 za opekarno oblikovala novo stolpno peč za žganje opek. Gradnja t. i. Ofenturma je bila končana tri leta kasneje. Zanimiv je kot kvalitetna arhitektura pa tudi kot novi mejnik na področju konstrukcij iz zemlje.

Stolp pravokotnega tlorisa vključuje razstavni prostor in manjšo peč za žganje opek, obiskovalci pa se lahko povzpnejo tudi na razgledno ploščad na strehi, od koder se odpira razgled na celotno območje stare opekarne. Stavba daje monumentalen vtis že zaradi svojih osmih metrov višine in precejšnje debeline zemeljskih zidov. Enostavna zasnova v kombinaciji z jasno izraženo, umirjeno konstrukcijo in grobo teksturo zbite zemlje zbuja asociacije na vhodne portale staroegipčanskih templjev. Zemlji kot »arhaičnemu« materialu tovrstni izraz povsem pristoji.

Visoke obodne stene pa so mogoče zaradi inovativne konstukcije: obod sestavljajo naloženi prefabricirani kvadri iz zbite zemlje. Na svoja mesta so položeni skupaj z deskami, na katerih so bili narejeni. To olajša transport, deske pa tudi prispevajo k preprečevanju prekomerne erozije in omogočajo, da se stavba ob koncu življenjske dobe lažje razstavi. Stenski elementi so na vrhu povezani z lesenimi nosilci, ki so nato z napetimi jeklenicami vpeti v temeljno ploščo. Tovrstna hibridna konstukcija prenaša prečne sile (npr. potres) bistveno bolje kot običajen zid iz zbite zemlje. Prednapete jeklenice so nameščene pred vertikalne reže, ki osvetljujejo notranji razstavni prostor, kar lepo poudari kontrast med masivnostjo zemljenega zidu in elegantno linijo jeklenic.

Pred gradnjo stolpa so arhitekti v St. Gallenu postavili prvo poskusno prednapeto konstukcijo iz zbite zemlje. Študentski projekt, ki sta ga zasnovala Yannick Claessens in Mattia Pretolani, so razvili v sodelovanju z inženirjem Jürgom Conzettom. Na modelni konstrukciji so beležili tudi posedanje tovrstne zemeljske konstrukcije skozi čas. Rezultati kažejo, da se posedanje s časom približuje ničli. Pilotni projekt in opekarska peč obetata možnosti gradnje potresno odpornih konstukcij iz zbite zemlje do višine šestih metrov in več.

Ofenturm si lahko ogledate do leta 2029, ko ga bodo predvidoma podrli, sestavne dele pa skladno z idejo krožne ekonomije ponovno uporabili: zidovi bodo postali surovina za izdelavo novih žganih opek.

 

Ime projekta: Ofenturm
Avtor projekta: Boltshauser

Investitor: Ziegelei-Museum Cham
Lokacija: Cham, Švica

Leto izvedbe: 2020
Površine: 60 m2

Projektanti: Boltshauser architekten (Felix Hilgert, Giuseppe Pascoli, Léon Bührer, Yves Péclard, Robert Gentner, Regina Pötzinger)

Sodelavci in izvajalci:

Zemeljske konstrukcije: LEHMAG AG, Terrabloc SA, Ziegelei Schumacher AG
Gradbeni inženir: SEFORB Sarl
Kovinske konstrukcije: Nüssli AG, Jakob AG
Osvetlitev: Reflexion AG

Nagrade: nagrada 2022 DETAIL, nagrada materialPREIS 2021, kategorija material

Napisal: Patrik Benedičič
Fotografije: Kuster Frey

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki