Ravnikarjevo-leto-23-Vizualna-podoba-Natecaj-1.-nagrada-plakat-page-0001
Vizualna identiteta Ravnikarjevega leta 2023: Rezultati javnega natečaja

Ministrstvo za kulturo je nedavno objavilo rezultate natečaja celostne vizualne podobe Ravnikarjevega leta, s čimer začenja sklop javnih dogodkov na temo Ravnikarja in njegovega pomena za sodobne oblikovalce, arhitekte in umetnike, kar bo tudi priložnost za preizpraševanje aktualnosti njegovega ustvarjanja za 21. stoletje.

Med štiridesetimi prispelimi predlogi je komisija, ki so jo sestavljali Matevž Čelik, Anja Delbello, Martina Malešič, Miloš Kosec, Nejc Prah in Barbara Žižič Baumgartner, izbrala tri nagrade in tri posebne omembe. Predlogi so večinoma izhajali bodisi iz arhitektove osebnosti bodisi iz njegovega dela. Vodilo prvo- in tretjenagrajenega predloga tako predstavljajo inicialke kot reprezentativni del Ravnikarjeve osebnosti, drugonagrajeni predlog pa izhaja iz arhitektovega pedagoškega in oblikovalskega dela.

 

1. nagrada: Žan Šabeder, Jan Krek, Jure Brglez

Prvonagrajeni predlog temelji na modularnem gradniku arhitektove inicialke, ki s prilagajanjem omogoča efektivno sporočanje vsebine preko različnih medijev. Podobo sestavljata izčiščena grafična forma in vpadljive barvne kombinacije, zaradi katerih je ta prepoznavna in opazna v javnem prostoru ali umeščena v tiskane medije.

Poleg zasnove osnovnih grafičnih elementov so avtorji oblikovali tudi sklop animiranih grafik za promocijo podobe na spletnih straneh in socialnih omrežjih.

 

2. nagrada: Anna Moseeva

Izhodišče drugouvrščene rešitve predstavlja smer B – eksperimentalno-oblikovalski študijski program na Oddelku za arhitekturo Fakultete za arhitekturo, ki ga je profesor Edvard Ravnikar uvedel in poučeval med letoma 1960 in 1961. Vizualna podoba predstavlja funkcionalne in fleksibilne vizualne elemente, ki se lahko prilagodijo različnim medijem in formatom na podlagi urbanističnih principov.

 

3. nagrada: Zoran Pungerčar

Eden izmed značilnih elementov Ravnikarjevega vizualnega jezika je element zasekanega kota, ki ga avtor predloga združi z arhitektovimi inicialkami. Tipografski simbol dopolnjuje osemkotnik, ki omogoča aplikacijo in komunikacijo raznolikih vsebin – od arhitekture, grafike in risbe do fotografije.

 

Posebne omembe:

  • Domen Fras
  • Jan Kranjec, Valentina Lupi
  • Matic Kozinc, Sanja Subić

 

Pripravila: Pia Gerbec

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki