Vila-Ižanka-foto-anaskobe-(10)-web
Studio 1991: Vila I

Na obrobju Ljubljane si je mlada družina ustvarila nov dom, v katerem so arhitekti iz Studia 1991 z interierjem v kombinaciji hrasta in skrbno izbranih odtenkov sivine zasnovali toplo ozadje družinskemu življenju.

Naročniki so prostorno hišo z bivalnimi prostori v pritličju in spalnimi v nadstropju kupili v tretji podaljšani fazi. Njene prednosti so bile že v izhodišču funkcionalno zasnovan tloris velikodušnih dimenzij in velike okenske površine, ki v notranjost vnašajo obilo dnevne svetlobe.

Naročniki so si želeli v prvi vrsti zasnovo, ki bi presegala modne trende in omogočala kakovostno bivanje. »Cilj zasnove je bil doseči umirjen značaj prostora v toplih naravnih tonih, ki pa hkrati ni dolgočasen in bo ustrezal življenju mlade družine,« izhodišča projekta povzamejo arhitekti.

Ker je les temeljni material konstrukcije in fasade, so ga vzeli za osnovno vodilo tudi pri oblikovanju notranjosti hiše. »Fasada hiše je svetla, umirjena in lesena, kar smo poskušali prenesti tudi v interier,« razlagajo avtorji. Za osnovo interierja so tako izbrali dvojno paleto: hrast in toplo sivo barvo, ki se na ozadju enotno belih zidov vijeta skozi celotno hišo – v bivalnem prostoru je uporabljenih več elementov iz hrasta, ostali prostori pa imajo večino pohištva v toplo sivi barvi, v hrastu so le poudarki.

Na prehodu poti ob sanitarnem jedru se v središču tlorisa pritličja nahaja kuhinja, del velikega bivalnega prostora. Ker naročniki niso želeli, da kuhinja zavzame največ pozornosti v prostoru, so avtorji interierja zasnovali visoki in »mokri« del kuhinje ob sanitarnem kubusu kot zložljivo steno iz celovišinskih hrastovih stranic, ki lahko glede na potrebe povsem zakrijejo pult z umivalnikom in tvorijo nevtralno ozadje bivalnega prostora.

Ostalo pohištvo v mehki atmosferi razpršene svetlobe, ki proseva skozi zavese po obodu bivalnega prostora, je omejeno na minimum. V širini kuhinjskega otoka so tako nanizani še leseni ansambel jedilne mize s stoli, sedežna garnitura ter viseča lesena omarica pod televizijo.

Vodilni motiv toplo sivih barvnih odtenkov se nadaljuje v kopalnicah, kjer so tla in stene oblečene v umirjeno velikoformatno keramiko z rahlim vzorcem kamna, z uporabo istega materiala v pultu pa so dosegli organsko povezanost elementov. Les se tu v obliki vertikalnih letvic komplementarno pojavi na prednji stranici predala, nekoliko zadržane popestritve pa vnašajo ogledala nepravilnih oblik in stenske okrogle lučke.

Mansarda, v katero so umestili savno in fitnes, je galerijsko povezana s hodnikom v nadstropju, za dostop pa so vstavili stopnišče, ki obenem deluje kot knjižna omara in se z belo barvo nevsiljivo umešča med stene hodnika.

Tloris pritličja
Tloris nadstropja

 

Ime projekta: Vila I
Avtor projekta: Studio 1991 – David Žalec, Nuša Žalec, Špela Sušnik
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja in izvedbe: 2021

Površine skupaj neto: 192 m²

Izvajalec: Mizarstvo Mežnarič

Dobavitelji:
Keramika in kopalniški elementi: Vistra butik
Svetila: Razkošje svetlobe, Strle svetila
Parket: Dekoris

Pripravil: Luka Jerman
Foto: Ana Skobe

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki