eclipse_by_tilen_sepic_mood_b_670
TILEN SEPIČ, OBLIKOVALEC

Naslovnico 5. številke revije Outsider, posvečeno temi Lokalno – globalno – originalno, krasi svetilo Eclipse slovenskega oblikovalca Tilna Sepiča. Svetilo je nastalo lokalno – v domačem studiu, na podlagi eksperimentiranja s svetlobo. Kmalu pa je preseglo meje Slovenije in navdušuje po vsej Evropi. Največ se jih proda v Belgiji.

Tilna smo povabili, naj na kratko komentira delo oblikovalca in predstavi ozadje nastanka svetila Eclipse. 

Kdo je Tilen Sepič, v nekaj besedah?

Raziskovalec sveta ter uporabnik življenja.

Kako poteka delo oblikovalca?

Z izkušnjami čedalje bolj ugotavljam, da je za dobro oblikovanje pomembno predvsem dobro razumevanje temeljev. Razumevanje za oblikovalsko nalogo izhodiščnih stvari, storitev, potreb, ideologij … Če energijo fokusiraš na temeljno izhodišče, se stvari začnejo same od sebe smiselno razvijat.

Kaj te kot oblikovalca zanima? Katerih projektov se najraje lotevaš?

Zadnje čase me najbolj privlači izkušnja uporabnika ali opazovalca z oblikovalskim predmetom, storitvijo ali instalacijo.

Medij svetlobe je za omenjeno kar primeren, predvsem zato, ker se v tehnologji LED v kombinaciji z IOT (internet stvari) sedaj razvijajo zelo zanimiva orodja. Najraje se lotevam projektov, skozi katere lahko komuniciram tudi svoj umetniški izraz, in niso le izvedba naloge za naročnika. Seveda je lepo, če projekt nudi dovolj sredstev za spodobno izvedbo, kar je v našem okolju bolj redko.

Katere stvari najprej opaziš v prostoru?

Najprej sem pozoren na splošen občutek, ki ga prostor daje.  Potem seveda na svetlobo in na to, kako svetloba vpliva na prostor, ter na obiskovalce prostora. Na tretjem mestu je akustika/zvok in potem teksture, materiali, najprej vizualno in potem, če je volja, tudi haptično. Večinoma v prostoru tudi analiziram, kako je bil narejen, kaj so ustvarjalci razmišljali ali hoteli povedati, kje so sprejeli kakšen kompromis, ker jim je zmanjkalo denarja za detajle, ali kje so uživali z odličnimi skritimi detajli, čeprav jih večina ljudi ne opazi.

Ali kdaj sodeluješ s strokovnjaki drugih strok (arhitekti, pisci, …) Kaj lahko takšno povezovanje prinese?

Sodelujem glede na potrebe projekta. Vedno bolj spoštujem strokovnjake nišnih strok, ki so v tem času izredno pomembne, kot na primer pisanje (copy), management ali prodaja.

Imamo v Sloveniji dobro oblikovanje?

Zelo dobro. Problem je le, da veliko dobrih oblikovalcev ne dokonča svojih izdelkov ali storitev do te mere, da bi bili tudi mednarodno tržno zanimivi. Naredijo le kakovosten izdelek in ne izpeljejo tudi trženja, strategije prodaje, optimizacije proizvodnje, zbiranja finančnih sredstev itd … Večinoma je za to, na žalost, kriv premajhen začetni kapital.

Kako je nastalo svetilo Eclipse?

Pri eksperimentiranju s svetlobo.

Ali je tržno uspešno?

V kontekstu avto-produkcije (small scale production – 150-200 kosov letno) bi lahko rekel, da je.

Od kod prihajajo tvoji naročniki?

98% svetil Eclipse se proda v raznih showroomih ter oblikovalskih trgovinah, največ v Belgiji.  Svetlobni efekt je običajno težko prikazati na fotografijah, zato je veliko lažje navdušiti kupca, če vidi objekt v živo.

V kratkem se seliš v Nemčijo? Beg možganov?

Gre bolj za internacionalizacijo, dokler so meje EU še relativno odprte. Drugače je pa že statistično in evolucijsko gledano, da med več ljudmi se pojaviš, večja verjetnost je, da bo kdo spoštoval to, s čimer se ukvarjaš in te veseli.

Več o svetilu Eclipse: http://eclipse.sepic.cc/

Tilen je avtor več zanimivih svetil. Leta 2012 je navdušil z zasnovo luči Cloud-light. Če ste zelo spretni, jo lahko izdelate sami – sledite Tilnovim navodilom za izdelavo.

cloud-outsider

Pripravila: N.G.

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki