iva_Prada
TRGOVINA MIU MIU V TOKIU

Na čelu 50-članske ekipe, ki je projektirala projekt načrtovanja in izgradnje trgovine Miu Miu v Tokiu, je bila mlada slovenska arhitektka Iva Smrke Kröger, vodja projektov v švicarskem biroju Herzog & de Meuron.

“V zadnjih treh letih sem zaradi posla z letalom prepotovala 380.000 kilometrov; razdalja, enaka poti do lune. Ciljev je bilo več, ampak bolj kot katero koli drugo, je tokijsko
letališče postalo moj drugi dom. Posamezno potovanje traja povprečno tri dni, od tega sama pot en dan. Telesni napor. Ampak vsa izkušnja prinese veliko več kot neprespanost
in tako imenovani jetlag. Namreč; kako neverjetno dobro je imeti priložnost zgraditi stavbo v Tokiu, medtem ko živiš v Evropi. Z globalizacijo in tehnološkim napredkom je to vsekakor lažje, vendar je bila mobilnost za arhitekta  ključna že veliko prej. Arhitektura kot poklic nikoli ni bila zgolj lokalna.” pove Iva.

Miu_Miu_Aoyama_07

Projekt za Miu Miu stoji diagonalno nasproti Pradinega znamenitega tokijskega trgovskega centra, prav tako zasnovanega s strani biroja  Herzog & de Meuron, v elegantni soseski, ki je v zadnjih dveh desetletjih postala prizorišče arhitekturnih invencij. V nasprotju s transparentnim, v steklo odetim Pradinim centrom, je nov objekt Miu Miu zaključen s kovinsko fasado, ki omogoča bolj intimno atmosfero.

Miu_Miu_Aoyama_08

Miu_Miu_Aoyama_10

Kot najprimernejšo tipologijo objekta so izbrali škatlasto zasnovo, umeščeno neposredno na nivo ceste. Šele pogled skozi stekleno pritličje razodane razkošen dvovišinski prostor interiera. Zaobljene oblike v notranjosti ustvarjajo kontrastni učinek potezi ostre, nagnjene zunanje fasade. Pri snovanju interiera so arhitekti za izhodišče vzeli atmosfero kot v udobni dnevni sobi.

Miu_Miu_Aoyama_09

Miu_Miu_Aoyama_11

Miu_Miu_Aoyama_12

Iva Smrke Kröger:

Kaiseki je vrsta umetnosti, ki uravnoveša okus, teksturo, videz, in barvo hrane, kot
tudi izraz, ki se nanaša na zbiranje znanj in tehnik, ki omogočajo pripravo teh obrokov. Preciznost in pozornost do detajlov je v japonskem življenjskem slogu opaziti povsod: v hrani, embalaži, obleki, pohištvu in arhitekturi. Ja, arhitekti smo zelo vizualno usmerjeni − tudi na svojih neposlovnih potovanjih smo obsedeni s slikanjem detajlov oken, tal in streh – samo za inspiracijo. To seveda živcira naše sopotnike, ampak to je del našega poklica.

Sedim v japonski izakayi (izakaya = pub), obuta v italijanske čevlje, pijem nemško pivo in berem ameriško knjigo, ki je postala moj pogosti sopotnik: Kulturna inteligenca − obvladovanje kulturnih razlik.

Kako čudovit svet, poln priložnosti.

portada_Miu_Miu_Aoyama_03

PODATKOVNIK
Arhitektura:
Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Stefan
Marbach. Vodenje projekta: Iva Smrke Kröger (Direktor
projekta, ‘Associate’),Yuko Himeno (vodja projekta),
Caetano Braga da Costa de Bragança, Osma Erik
Lindroos, Roman Aebi, Cristina Génova, Carlotta
Giorgetti, Yuki Hamura, Ryuhei Ichikura, Christina
Liao, Áron Lőrincz, Keisuke Ota, Günter Schwob,
Mariana Vilela, Tiffany Wey
Kje: Ayoyama, Tokio, Japonska
Površina: 269 m²
Izvedba: 2015
Fotografije: Nacasa & Partners

Pripravila: Nina Granda

Načrti, podrobnejši opis projekta in Ivina kolumna so na voljo v 2. številki revije Outsider. Za naročilo pišite na: [email protected]

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki