L_015727-2
Tria Studio: Karantanika

 

V Domžalah so bogatejši za tehnološko napredno arhitekturo – prvo večstanovanjsko stavbo v Sloveniji, ki je v celoti zgrajena iz križno lepljenega lesa.

Stavba nosi ime Karantanika in v mnogočem predstavlja pomemben mejnik v slovenski gradnji. Je prva večstanovanjska stavba v Sloveniji, ki je v celoti zgrajena iz lesa – ja, to vključuje konstrukcijska jedra, jaške za dvigala in stopnišča – hkrati pa je tudi prva štirinadstropna lesena stavba pri nas. Podvig je uspel projektantom iz arhitekturne pisarne Tria Studio, ki so s projektom zmagali na natečaju občine Domžale. V zgodbi Karantanike ni manjkalo dvomov, preprek in zapletov: naročnik je tako šele tik pred finalizacijo načrtov PGD potrdil, da bo stavba res izvedena v lesu in ne v tradicionalnem armiranem betonu.

Štirinadstropno stanovanjsko lamelo so arhitekti sicer zasnovali funkcionalno in uporabniku prijazno: razdelili so jo na dve trinadstropni krili, ki sta med seboj povezani z osrednjim komunikacijskim delom, nad njiju pa postavili dve večji penthouse stanovanji, ki sta od ostale stavbe ločeni tudi na fasadi. Stavba sicer z ničimer ne izdaja svoje konstrukcijske inovativnosti – na prvi pogled je skromna in ne vzbuja pozornosti. Prave prednosti se razkrijejo šele, ko vanjo vstopimo. Toplina lesa je bistvena pridobitev za kakovost bivanja v tovrstnih stavbah ter močno vpliva na ugodje prebivalcev.

 

O tem, kakšne so prednosti in kakšne slabosti gradnje s CLT sistemom, govori Martin Lovrečič iz pisarne Tria Studio:

Največja prednost lesene večstanovanjske gradnje je vsekakor bivanjsko ugodje, ki ga uporabnik doživlja ob prebivanju. Les kot naravni material uravnava vlago in daje občutek topline. Z ekonomskega vidika je pomembna hitrost gradnje. Pri CLT sistemu  je stopnja prefabrikacije visoka in tako se dela na gradbišču odvijajo hitro in natančno. Za uporabnika je predvsem pomemben nizek vnos vlage oz. vode tekom gradnje – tako je v nasprotju s klasično betonsko ali opečno gradnjo, kjer sušenje ter odvajanje vlage iz konstrukcije poteka še dolgo po zaključku del. Pri CLT sistemu je možna uporaba nemudoma po končanju gradnje.  

Konstrukcija kot taka nima pravih slabosti – to govori tudi dejstvo, da leseni večstanovansjki objekti doživljajo nepredstavljivo rast po vsej Evropi – vsekakor pa je kot pri večini gradenj potrebno paziti na vlago in vodo v objektu. Sistem narekuje uporabo kakovostnih materialov, tako je potrebno tudi pri rekonstrukcijah predvsem mokrih prostorov izvesti ustrezno natančno ter kakovostno prenovo.

 

Ime projekta: Karantanika
Arhitektura: TRIA STUDIO d.o.o.
Investitor: ALFA INT d.o.o.
Lokacija: Domžale
Leto izgradnje: 2017
Gradbene konstrukcije: CBD d.o.o.
Elektro instalacije: Evo d.o.o.
Strojne napeljave: Matjaž Strušnik s.p.
Izvajalci: glavni izvajalec Alfa Natura d.o.o., betonski del Trgograd d.o.o.
Zunanja ureditev: Tria studio d.o.o.
Fotograf: Damjan Švarc

 

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki