Avtorji iz kolektiva Triiije arhitekti so klet nekdanje diskoteke preoblikovali v živahen in pisan mladinski center ter ustvarili demokratičen prostor, ki, kot pravijo sami, aktivnosti »omogoča, ne določa«. Tudi sam proces oblikovanja je potekal zelo demokratično: arhitekti so prepoznali pomen novega prostora za okoliške prebivalce in jih prijazno povabili k sodelovanju pri njegovi prenovi. Enkrat tedensko so svoj biro preselili kar na lokacijo in tako vzpostavili plodovito sodelovanje z lokalno skupnostjo. »Slišali smo najrazličnejše zgodbe in izkušnje s preživljanjem prostega časa v centru, prav tako pa smo dobili vpogled v to, kako doživljajo prostor uporabniki. Povsem odkrito so nam povedali, koliko jim center pomeni, in tudi kako jih skrbi, da prostor ne bi postal še ena sterilna ustanova. To je dalo še dodatno potrditev, da gremo s procesom vključevanja mladih res v pravo smer.« Obiskovalci in bodoči uporabniki centra so lahko spoznali, kako poteka delo arhitekta, po drugi strani pa so arhitekti iz prve roke izvedeli, kaj si uporabniki od prostora želijo in kaj pričakujejo.

 

Arhitekti povedo: »Centra nismo želeli spremeniti v prostor, narejen po naši podobi. Glavno vodilo je bilo, da si želimo skupaj z mladimi oblikovati prostor, kjer se bodo počutili domače in bo odraz njih samih. Predvsem se zavedamo, da je tovrsten prostor večno spremenljiv, nima ene končne podobe. V tem smislu smo ustvarili nekakšno platformo, na kateri se ustvarjanje mladih nadaljuje, oziroma se sedaj šele dobro začenja.« Vse v prostoru spodbuja ustvarjalnost: živahne barve, industrijski elementi, ki so uporabljeni na nenavadne načine, klančina, po kateri se je mogoče zapeljati s kolesom ali skirojem, in odprtost, k v sebi nosi ravno prav navdiha za nedolžno uganjanje norčij. Dolg in ozek hodnik so arhitekti obogatili z nišami, vhodni del pa preoblikovali tako, da v prostor spušča čimveč svetlobe.

Sodelovanje z mladimi uporabniki se je, kot kaže, obrestovalo: »Morda o sami prenovi največ pove izjava mlade obiskovalke (ki ni sodelovala v procesu oblikovanja), ki je ob soočenju z novo podobo izjavila, da je prostor: ”fuuuul večji!”

Ime projekta: Četrtni mladinski center Črnuče
Investitor: Mestna občina Ljubljana
Fotograf: Jernej Konjajev
Lokacija: Črnuče Ljubljana
Avtorji: Andrej Mercina, Renata Smrkolj, Sara Miklavc Tomazin
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2018
Površine: 250m2
Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: STRIM projektiranje s.p.
– Elektro instalacije: ProFi d.o.o.
– Strojne napeljave: I.S.P. d.o.o.
Izvajalci: Komunaprojekt d.d.
Dobavitelj luči: L in L d.o.o.

Besedilo: Ajda Bračič

Prispevek je bil prvotno objavljen v tiskani številki Outsider 17: Delo/Lenoba

Outsider #17

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja