01b_wiener-neustadt_neue-galerie+kasematten_schreyerdavid
Bevk Perović: Nova galerija in kazemate, Wiener Neustadt

Projektna ekipa iz pisarne Bevk Perović arhitekti je v mednarodni konkurenci dosegla zmago na avstrijskem natečaju, v okviru katerega so v preteklem letu realizirali prenovo srednjeveške strukture in dozidavo galerijskih prostorov v Wiener Neustadtu.

V le dobrih dveh letih po zmagi na natečaju so kazemate prenovljene, galerija urejena, projekt pa dokončan. Objekt privablja obiskovalce, generira javno življenje, se veseli prihodnosti in proslavlja zgodovino mesta. Bevk Perovič so tudi zmagovalci natečaja za NUK II, ki bi v ljubljanskem mestnem središču lahko opravljal podobno vlogo, vendar je projekt še daleč od zaključka.

Vprašanje prenove je vedno vprašanje pristopa, pravijo arhitekti. Ob srečanju z obstoječimi strukturami v prostoru je treba najprej sprejeti nekaj odločitev: kaj je tisto, kar je nujno ohraniti? Kaj je morda odveč, ni avtentično ali pa morda celo predstavlja oviro? Kako v staro ureditev prostora vstaviti novo arhitekturno intervencijo in do katere mere obe plasti integrirati oziroma preplesti? Je smiselno obe plasti zabrisati in pretopiti v eno, ali pa ju morda ločiti ter poskrbeti, da bosta prek kontrasta med njima vzajemno poudarjali najboljše lastnosti ena druge?

To so le nekatera izmed vprašanj, ki so si jih zastavili tudi ob načrtovanju projekta za prenovo kazemat v Wiener Neustadtu in dozidavo galerijskih prostorov. Da je bil njihov pristop dober, dokazuje ne le zmaga na natečaju, temveč tudi uspešno izveden projekt, ki je v letošnjem letu sprejel prve goste. Arhitekti so do sedaj neizkoriščene kazemate preuredili z mislijo ne le na današnje, temveč na prihodnje uporabe, program pa dopolnili s sprejemnim centrom na eni in galerijskim prostorom na drugi strani. Celotno arhitekturno rešitev dopolnjuje nagnjen trg pred vstopom v sprejemni center, ki se od nivoja mesta rahlo vzpenja k poslopju in ustvarja nov javni prostor, na katerem lahko potekajo zunanji dogodki. Mnoštvo raznolikih scenarijev, ki so jih predvideli arhitekti, se lahko v kompleksu odvije zaradi premišljeno speljanih poti obiskovalcev ter odpiranja in zapiranja posameznih sklopov prostora.

 Ime projekta: Nova Galerija in Kazemate, Wiener Neustadt
Investitor: Mesto Wiener Neustadt
Arhitektura: projektna ekipa Bevk Perović (Matija Bevk, Vasa J. Perović, Johannes Paar, Christophe Riss, Mitja Usenik, Blaž Goričan, Irene Salord, Maša Kovač, Juan Miguel Hererro, Vid Tancer, Andrej Ukmar)
Fotograf: Schreyer, David
Lokacija: Wiener Neustadt

Leto načrtovanja: 2016-2018
Leto izvedbe: 2018-2019
Površine: 2918,5m2
Sprejemni center (m2): 421,9m2
Kazemate (m2): 1349,9m2
Galerija (m2): 1146,7m2

Gradbene konstrukcije: FRÖHLICH & LOCHER und Partner  Ziviltechnikergesellschaft m.b.H.
Elektro instalacije: Die Haustechniker
Strojne napeljave: Die Haustechniker

Izvajalci: Bauunternehmung Granit, Stolz, Klenk & Meder

Dobavitelji gradbenih materialov: Bauunternehmung Granit, Graz

 

Besedilo: Ajda Bračič

Prispevek je bil prvotno objavljen v tiskani številki revije Outsider 18: Mediji

Mailchimp brez napisa

Povezani članki