02
Trošt Krapež Arhitektura: Hiša AD

Enodružinska hiša na obronku hribovja v okolici Ljubljane se staplja z razgibanim terenom. Arhitekturo so zasnovali v pisarni Trošt Krapež Arhitektura.

Hiša je deloma vkopana v teren. Spodnje betonsko nadstropje predstavlja monoliten podstavek za lažjo leseno konstrukcijo zgornjega dela, v katerem se nahajajo bivalni prostori. Izbiro konstrukcijskega sistema je narekovala želja po čimbolj elegantni umestitvi v topografijo lokacije. Hiša tako skoraj zares raste iz terena: če se spodnji del navezuje na lastnosti zemlje, potem zgornji leseni del za svojo referenco uporabi okoliško rastje. Prav zaradi dvojnosti lastnosti konstrukcije pod in nad terenom pa se je hkrati oblikovala tudi programska razporeditev prostora. Spodnji del je namenjen garaži in servisnim prostorom, zgornji del pa se odpira v naravo in deluje kot pretočen bivalni paviljon sredi zelenja.

Ozelenjena je tudi streha objekta, kar hišo še bolj spaja z naravo. Velike zasteklitve v zgornjem delu se lahko zastrejo s po meri izdelanimi lesenimi senčili. Tako se glede na trenutno rabo, vremenske razmere in želje uporabnikov lahko prične igra zastiranja in odstiranja pogledov. Različni nivoji transparentnosti, ki variirajo od zidu prek senčil in do kovane ograje, ustvarjajo zanimiva prekrivanja in stopnje osenčenosti, ki spominjajo na prijetno gozdno senco. Interier je sodoben in svetel, navdihuje preprosto bivanje, kjer glavno vlogo prevzamejo svetloba, gibanje zraka in krošnje bližnjih dreves.

Trošt Krapež Arhitektura:
Poseg v prostor s posebno pozornostjo obravnava odnos med obstoječim okoljem ter grajeno strukturo in spoštuje željo naročnikov po umestitvi objekta, ki se prilagaja terenu in obstoječi vegetaciji. S svojo prisotnostjo dopolonjuje okolico in uporabnikom omogoča doživeto bivanje v stiku z naravo. Krajinska zasnova vključuje zatravitve ter zasaditve visokoraslih avtohtonih dreves in grmovnic. V kompoziciji zunanje ureditve pa so uporabljeni tudi večji balvani polhograjskega dolomita najdeni ob izkopu gradbene jame.

Ime projekta: Hiša AD
Lokacija: Slovenija, okolica Ljubljane
Leto: 2019
Konstrukcija: armiran beton in CLT
Površina: 350 m2 objekt, 2000 m2 okolica
Arhitektura: Trošt Krapež Arhitektura
Fotografija: Miha Bratina
Video produkcija: Lumis Video

Krovni izvajalec: Harco d.o.o.
Izvajalec elektro inštalacij: Eurolux d.o.o.
Izvajalec notranje opreme: Markelj Oprema d.o.o.
Stavbno pohištvo: Mizarstvo Košak d.o.o.
Osvetlitev: Intra Lighting d.o.o.
Terrazzo tlaki: Teracerstvo Milovan Mandić s.p.
Kovinska strešina: ‘‘Bambi’’ Nejko Škof s.p.
Ključavničarski izdelki: Danpol d.o.o.
Keramična fasada: Krisma d.o.o.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki