01_house xl-16
Členjena hiša

Lokacija hiše XL, ki so jo zasnovali SoNo arhitekti, leži na obrobju enega izmed slovenskih podeželskih naselij. Krajina je posejana s stihijsko gradnjo. Hiše so postavljene ena mimo druge, brez premišljene krajinske zasnove, brez težnje po skupnosti, brez učinkovite infrastrukture. Vsaka hiša sili v svojo smer.

S premišljenim in urejenim oblikovanjem  hiša XL odgovarja na problematično okoliško stihijsko gradnjo. Princip zlaganja volumnov odgovarja na problematiko urbanizacije predmestij in podeželja ter ponuja nov, svež odgovor. Hkrati pa s sodobno tehnologijo omogoča kakovostno bivanje veliki družini.

Arhitekti SoNo so za osnovno oblikovno izhodišče oblikovali preplet različno orientiranih volumnov arhetipskih hiš. Na ta način se velika površina, ki jo sedemčlanska družina potrebuje, razporedi v več manjših enot, ki navidezno zmanjšajo velik potreben volumen prostora.

Hišo si lahko ogledujemo iz različnih smeri, a pogledu se nikoli ne razkrije volumen v celoti. Videti je, kakor da gledamo več manjših hiš.

SoNo arhitekti:»Hiša je konceptualno zasnovana iz dveh med seboj vzporednih lamel ter povezovalne lamele, ki je postavljena pravokotno nanju. Trije volumni so podolgovate oblike s pravilnimi dvokapnicami. Najkrajša lamela je podaljšana v nadstrešnico za avtomobile.«

Z razgibano zasnovo je nova stavba skladno umeščena v obstoječi prostor. Velik volumen je strukturiran iz manjših delov.

 

Zasnova, v kateri se prepletajo različno orientirane hiše, je hkrati omogočila veliko funkcionalnost in fleksibilnost, ki ju dom za sedemčlansko družino tudi potrebuje.

SoNo arhitekti: »Tlorisna zasnova je odprta ter organizirana v treh etažah. Bivalni del, ki ga omejujejo večje steklene površine, se oklepa zunanjega atrija in odpira proti zunanjemu ambientu, s čimer se ohranja pretočna komunikacija med notranjostjo in naravo.«

Fleksibilnost dodatno omogoča tudi izdelava konstrukcije v celoti iz lesenih križno lepljenih plošč (CLT plošč), vnaprej pripravljenih po računalniških načrtih, ki omogočajo natančno, čisto in hitro izvedbo.

Hiša XL s sodobno tehnologijo omogoča velike steklene površine, dolge strešne razpone in vidne lesene stropove in strehe v notranjosti.

 

Napisala: Nina Granda

Arhitektura: SoNo arhitekti

Lokacija: Slovenija

Arhitekti: Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović

Velikost parcele: 1780 m2

Neto kvadratura: 410 m2

Leto izvedbe: 2016

Fotografije: Žiga Lovšin

Investicija: 350.000 EUR

Projektant gradbenih konstrukcij: CBD, d. o. o.

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: CBD, d. o. o.

 

 

Podprite nastajanje spletnih vsebin in tiskane revije Outsider z naročilom! Letna naročnina, 4 številke, 25€

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki