IMG_5410
Vesna in Matej Vozlič: Ureditev nabrežij Ljubljanice od Tromostovja do Zoisove ceste, vključno z ureditvijo Novega trga

Nekateri prebivalci Ljubljane se morda še spominjajo, kako so bili Breg, Novi trg ali pa Dvorni trg videti, preden sta vanje posegla Vesna in Matej Vozlič. Drugi pa smo nove ureditve že popolnoma posvojili in si ne znamo več predstavljati, da bi obrežni prostori Ljubljanice delovali drugače. Arhitekta sta prav skozi vsakega od številnih zaporednih posegov namreč uspela le ojačati mehanizme, ki so bili v prostoru prisotni že prej. Za svoj mehek in odprt, a celosten pristop k oblikovanju sta Vesna in Matej Vozlič letos prejela glavno Plečnikovo nagrado.

Arhitekturne intervencije so nastajale skozi desetletja, z obdelovanim prostorom obrežja Ljubljanice se arhitekta srečujeta že vse od leta 1991. Za ureditev tlaka na Cankarjevem nabrežju sta že leta 1994 prejela Plečnikovo medaljo, priložnost pa sta ga imela urejati ponovno – dvajset let kasneje, leta 2014, je Cankarjevo nabrežje zaživelo v novi, prenovljeni podobi. Vozličeva sta oblikovala tudi Hribarjevo nabrežje in Dvorni trg, v zadnjem desetletju pa so bile realizirane še njune zasnove Brega in Novega trga. Pravkar zaključeno je Gallusovo nabrežje, ki sta ga z minimalnimi posegi odprla in naredila gostoljubnejšega.

Arhitekta iz pisarne Atelje Vozlič s svojim delom posegata v dragocen prostor, ki sta ga močno zaznamovala reguliranje reke in pa Plečnikova arhitektura. S premoščanjem enega in nadaljevanjem tradicije drugega ohranjata identiteto mesta in njegove arhitekturne posebnosti, hkrati pa s približevanjem reke prebivalcem dvigujeta kakovost bivanja v mestu.

Vesna in Matej Vozlič:

Urbane prostore na nabrežjih in trgih ob Ljubljanici, med Tromostovjem in Zoisovo cesto  v Ljubljani, smo  odčitali in gradili kot arhitekturo z identiteto. Ta odseva kulturno podobo naše dežele in kulturo družbe.

 Z novimi ograjami, dodanimi balkoni, stopnicami, rampami, terasami in obrežnimi potmi so pogledi usmerjeni proti  historični stavbni dediščini in proti gladini Ljubljanice. Gre za nadaljevanje Plečnikove vizije povezovanja mesta z reko in spoštovanja njegovega  dela, med tem ko avtorski jezik novih intervencij izhaja iz konteksta prostora in se zavestno odreka slogovnim in časovnim opredelitvam.  

Z  vsemi detajli se v mesto vrača simbolna in romantična vloga Ljubljanice in sredozemski značaj tega prostora. Tudi z dodanim striženim drevjem in s šopki nežnega drevja, ki dajejo nabrežjem pečat  urbanega, obrečnega  parka

 

Čestitke prejemnikoma Plečnikove nagrade tudi z Outsiderjeve strani!

Ime projekta: Ureditev nabrežij Ljubljanice od Tromostovja do Zoisove ceste, vključno z ureditvijo Novega trga
Arhitektura: Vesna in Matej Vozlič, Atelje Vozlič
Investitor: Mestna občina Ljubljana
Fotograf: Matej Vozlič, Miran Kambič
Gradbene konstrukcije:  Konstat d.o.o., Edvard Štok
Komunala: KprojektL d.o.o., Janez Draksler
Dendrologija: Tisa d.o.o., Lena Marion
Izvajalci: Coston d.o.o., Tone Corel, KPL d.d.,, KPL d.o.o., Hidroinženiring d.o.o., Javna razsvetljava, d.o.o

 

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki