novo2
Vizija čistejše prihodnosti: Tovarna Geberit v Rušah

Zgodba o splakovalniku in rasti

Zgodovina podjetja Geberit se začenja v Švici, v Rapperswilu, kjer je leta 1874 Caspar Melchior Gebert ustanovil svojo delavnico. Leta 1902 so v njej izdelali prvi lesen splakovalnik, ki je bil oplaščen s svincem, ter mu nadeli ime Phönix. Zgodovinska širitev podjetja je bila ves čas zvesta osnovni viziji o kakovostnih izdelkih, ki se ji pridružujeta tudi socialna in okoljska odgovornost. Leta 1997 je v Geberitov koncern vstopilo tedanje podjetje Metalplast s proizvodnimi prostori v Rušah, ki je veljalo za vodilno na področju izdelave splakovalnikov v JV Evropi.

Od Gebertovega Phönixa pa do danes se osnovni princip splakovanja ni veliko spremenil, saj gre za preverjeno tehniko, ki je že več kot stoletje nepogrešljiva v domovih po vsem svetu. Kljub temu pa podjetje Geberit nenehno uvaja spremembe in izboljšuje svoje izdelke. Letno v razvoj inovacij vložijo kar 3% od vrednosti neto prodaje, ki jo ustvari podjetje. V preteklem letu so tako prijavili kar 29 novih patentov.
Na področju inovacij blesti tudi tovarna v Bezeni – tovarna v Rušah ima edina med 29 Geberitovimi proizvodnimi obrati po svetu svoj lasten razvojni oddelek, ostali imajo razvoj v matični Švici. Domači strokovnjaki denimo stojijo za povsem novim tipom ventila, v Rušah pa spodbujajo pa tudi dobre ideje vseh ostalih zaposlenih znotraj podjetja. Prek projekta Moja ideja zbirajo dobre ideje, ki jih vsak mesec pregledajo, smiselne predloge pa tudi uresničijo in implementirajo v delovanje tovarne.

Informacijska tovarna
Geberitov slovenski obrat je leta 2015 dobil nove prostore v Bezeni pri Mariboru. Tovarna je edina, ki obratuje povsem brez rabe fosilnih goriv. V proizvodnih procesih se uporabljajo toplotne črpalke, ki pozimi skrbijo za ogrevanje in poleti za hlajenje. Prav tako se pozimi za ogrevanje prostorov uporabi odpadna toplota iz proizvodnih procesov. V sanitarijah se namesto pitne vode uporablja deževnica.

Sodobne proizvodne površine zagotavljajo izjemno učinkovitost, ob selitvi pa je podjetje prešlo tudi na model vitke proizvodnje. Ob vpeljavi mnogih inovacij v proizvodnem procesu so se deloma zgledovali po najsodobnejših metodah iz avtomobilske industrije. V Bezeni tako sočasno potekajo trije proizvodni procesi, ki na visoko avtomatiziranih linijah izdelujejo izdelke iz treh skupin: nadometne splakovalnike, splakovalne ventile in fazonske kose Silent PP. Premišljena zasnova danes omogoča optimalen nadzor nad količinami proizvedenih izdelkov ter zalogami surovin, ki so zavedene v internem podatkovnem sistemu ter se ažurno spreminjajo glede na potrebe. Določeni izdelki so proizvedeni povsem brezstično, njihova pot od proizvodnje do odpreme pa je izjemno kratka. Vrednost neprekinjenega pretoka informacij kaže tudi sama arhitekturna zasnova tovarne: zastekljene površine med proizvodnjo ter pisarniškimi prostori zagotavljajo, da so posamezni deli podjetja med seboj v neposrednem stiku in nenehni komunikaciji.

Izobraževanje in usposabljanje
Poleg razvoja in inovacij podjetje Geberit prepoznava tudi pomembnost ustreznega usposabljanja instalaterjev ter projektantov in seznanjanja javnosti s svojo dejavnostjo. V Bezeni je tako na voljo posebna demonstracijska stena, na kateri je mogoče jasno pokazati ustrezne rešitve za zagotavljanje kakovosti higiene pitne vode ter najnovejša dognanja v boju z bakterijo legionelo. Demonstracijska stena z vodovodnimi inštalacijami s pomočjo tipal za temperaturo in pretoka vode prikazuje preprečitev stagnacije v inštalacijah pitne vode s pomočjo higienskega splakovanja Geberit.

Posebna atrakcija pa obiskovalce tovarne pozdravi že takoj ob vhodu v avlo: gre za t.i. ‘vodni stolp’, na katerem so prikazani različni primeri pravilne in nepravilne vgradnje vodovodnih sistemov. Opazovalec dogajanje v simulaciji štirinadstropne stavbe spremlja skozi prozorne cevi, ki se napolnijo z modro obarvano vodo ob pravilno vgrajenih odtočnih sistemih ter z rdečo obarvano vodo ob napačni vgradnji. Izjemen demonstracijski pripomoček, ki je v pomoč tako instalaterjem kot projektantom.

V sodelovanju s podjetjem Geberit smo v preteklih letih kar trikrat razpisali natečaj za kratko zgodbo Straniščne spletke. Najboljše med njimi lahko preberete v ličnem zborniku.

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki