Modular arhitekti  vrtec Polzel 2014
VRTEC POLZELA

PROSTOR KOT TRETJI UČITELJ. 

Koncept

Vrtec Polzela z medgeneracijskim centrom je prizidek k obstoječemu vrtcu. Arhitekturna zasnova nove stavbe povzema geometrijo obstoječega vrtca, ki je oblikovan kot sklop osmih dvokapnih lamel, nameščenih ena ob drugo. Nova dozidava v obliki štirih lamel je tako logično nadaljevanje obstoječega niza, ob upoštevanju uporab novih tehnologij in materialov.

modular arhitekti vretc Polzela 11 2014

Kakšna je idealna šola/vrtec in v čem se vaši objekti tej idealni šoli/vrtcu približajo?

Mojca Gregorski: Idealni vrtec je prostor, ki za otroke pomeni, kot je dejal že Malaguzzi, “tretjega učitelja”. Prostori objekta so kot mesto v malem, z ulicami in trgi, s prostori za komunikacijo in zasebnost. Otroci mesto raziskujejo, se v njem družijo, navezujejo stike, postopajo ali se umaknejo v mirne kotičke …

Zunanjost in notranjost stavbe se vizualno prepletata, igra in pouk potekata povsod. Prostori nimajo jasnih meja, veliko je pomičnih in dvižnih vrat, sten.

Igralnice imajo različne višine, galerije, tobogane, hišice, kukalnike, firbčnike. Dobra akustika v igralniških in komunikacijskih prostorih ustvarja umirjeno vzdušje, omogoča pogovor brez kričanja in motečih odmevov.

V prostore prodira obilo dnevne svetlobe, dobrodošla popestritev je zenitalna svetloba skozi streho ali notranje atrije, kar ustvarja raznolike intimnejše ambiente.

modular arhitekti vretc Polzela 11 2014

Hierarhija zasnove prostorov od manjših k večjim omogoča postopno širjenje zavesti o dojemanju velikosti prostora in pojmov moje-naše-njihovo. Pri mlajših otrocih so pomembni manjši intimnejši kotički, iz katerih je omogočeno kukanje v preostale prostore, večjim otrokom se odpira »širši svet« − višji prostori, več površine.

V zunanji ureditvi prevladujejo velike nadkrite terase, ki omogočajo bivanje na prostem v vseh letnih časih. V krajinski ureditvi igrišča se zatravljena površina prepleta s predeli dreves, kjer je omogočena igra v senci. Na igrišču je pitnik in vodni element − manjši plitev bazen za kopanje in igre z vodo v poletni vročini. Na igrišču je tudi zelenjavni in zeliščni vrt z lesenimi koriti za posamezne pridelke. V bližini je zunanja pokrita kuhinja z velikim pultom na ravni otrok ter miza za zabave v družbi staršev. Igrišče ima travnate hribe s tobogani, hribčki pozimi služijo za sankanje.

Naši realizirani objekti že vključujejo zgoraj naštete elemente in zasnove idealnega vrtca, zasnovane skupaj z izkušnjo uporabnikov. Arhitektura, ki jo ustvarjamo, ni le element forme, temveč prostor občutenj in uporabe, ambient. Kot je dejala mamica v enem izmed vrtcev: »Počutim se, kot bi otroka pripeljala v zdravilišče« …

Untitled-1

Untitled-1

Untitled-1

 

Avtorji: Modular arhitekti, d. o. o. (Mojca Gregorski, u.d.i.a., Matic Lašič, m.i.a.)

Lokacija: Polzela

Naročnik: Občina Polzela

Leto projektiranja/leto izgradnje: 2013−14/2014

Velikost objekta neto: 670 m²

Zunanje površine za igro/učenje/gibanje na prostem: 3.273 m²

Vrednost investicije: 1 MIO EUR

Fotograf: Miran Kambič

 

 

Objavljeno v Outsider #03 – Izobraževanje. Naroči se na revijo.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki