arh ira zorko  valdorfska sola ljubljana
Waldorfska šola v Ljubljani

OD TOGIH STANDARDOV K NASLEDNJI STOPNJI ČLOVEŠKOSTI!

Koncept

Koncept? Kako, ne da bi pri tem motili pouk, povabiti v dramsko igro neslišnega spoznavanja poetiko prostora; kako začutiti vznožje griča in v njem izvir, kako vljudno zavrniti hrup, se zahvaliti mogočnemu drevesu čez cesto, drobni rastlinici v kamnitem zidu, zvoniku cerkve v ozadju in na skrivaj pomahati stolpu lutkovnega gledališča; kako neopazno spustiti v globine telovadnice svetlobo, z njo zaledne hodnike napojiti in ne pozabiti, da so otroci morda res manjši od nas, a vendar večji v radovednosti, da ne le pouk, ampak tudi odmor, prepir ter vrisk potrebujejo svoj prostor, sram, žalost in samota pa nevidno tolažbo in zorenje? In na popolnost pozabiti.

_KAM3509-712

Kakšna je idealna šola/vrtec in v čem se vaš objekt tej idealni šoli/vrtcu približa?

Ira Zorko: Idealna šola/vrtec je prostor, ki tako odrasle kot otroke nezadržno vabi v skrivnost življenja in obstajanja. To je prostor, jasen, kot so preprosto lepe naravne stvari: planet, kamen, drevo, mineral, gora, človeško telo … Preproste, a ne enostavne. Če mislim o vrtcu, mi pred oči stopa podoba peščene obale, s simbolnimi vrati, ločjem in zavetjem, vrtec grka Dimitrisa Pikionisa.

arh ira zorko valdorfska sola ljubljana

 

arh ira zorko valdorfska sola ljubljana

Katero novost bi uvedli kot nov standard za prihodnje projektiranje vrtcev/šol?

Ira Zorko: Začasno bi standarde prepovedal. Nadomestil bi jih potrpežljiv, igriv, iskren, naporen, nepredvidljiv, vztrajen in čudežen, na zaupanju utemeljen ustvarjalni proces iskanja in uresničevanja pedagoške paradigme, primerne naslednji, v idealih že prisotni stopnji človeškosti. V procesu nastajanja takšne šole in njene prakse bi se morali izogibati vsakemu trajnemu ali vnaprejšnjemu prisvajanju ali izključevanju. Nobene prilastitve, brezinteresna, otroško naivna, igriva orientacija, kar je za današnji čas kar težavna predpostavka.

arh ira zorko valdorfska sola ljubljana

 

08

 

09 10

11

12

 

Avtor: Landart d.o.o., Ira Zorko, Izidor Habjanič
Soavtorji prve faze projektiranja 2003: Janko Rožič, Aleksander Saša Ostan, Nataša Pavlin, Gašper Drašler, Primož Gašperšič, Katja Žagar, Oona Juhnsen
Sodelavci druge faze projektiranja 2006: Barbara Grilc, Gregor Gašperšič, Dušan Moll, Primož Roškar
Krajinska arhitektura: Izidor Habjanič, Landart d.o.o.
Investitor: Paritas d. o. o., in Mestna občina Ljubljana
Lokacija: Ljubljana
Fotograf: Miran Kambič
Leto projektiranja: 2003, 2006
Leto gradnje: 2009−2012
Velikost objekta, neto: 1.726 m²
Vrednost investicije: 1.350 EUR/m²

Pripravila: Tinka B. Prekovič

Mailchimp brez napisa

Povezani članki