Mladi kolektiv arhitekturnega studia idea:list je babičino stanovanje preuredil v dom za zaposlen par v poznih dvajsetih.

Manj kot 30m2? Tlorisna površina za življenje mladega par popolnoma zadostuje, vendar pa so arhitekti morali poseči po iznajdljivih načinih zagotavljanja prostora za shranjevanje. Tega, kot vemo vsi, nikoli ni preveč: v spalnici tako najdemo vgradno garderobno omaro, komodo, pa še prostoren predal pod posteljo, v predprostoru pa po meri narejeno omarico za čevlje, še eno vgradno omaro za zimsko garderobo in pa zložljivo stojalo za perilo. Pralni stroj, ki se je prej nahajal v kuhinji, so arhitekti brez večjih posegov premaknili v kopalnico, zagotovili pa so tudi prostor za večjo tuš kabino. Vse to zagotavlja udobno in funkcionalno bivanje s kar največjim prostorskim izkoristkom.

Ker sta oba prebivalca stanovanja mlada profesionalca, sta tudi doma potrebovala kotiček, namenjen delu. Tega so arhitekti umestili v spalni del stanovanja, kjer je poleg postelje dovolj prostora še za delovno mizo za dva. Kadar je potreba po koncentraciji večja, se eden izmed obeh lahko umakne v dnevno-jedilni prostor: tam se ob izhodu na balkon namreč nahaja raztegljiva zofa, ki se po potrebi prelevi v ležišče, kavč ali udoben kotiček za delo od doma.

Studio Idea:list:

»Svojevrstnost naročnikov mnogokrat izvabi iz arhitektov bolj nepričakovane rešitve, tako v sami tlorisni zasnovi, kot tudi pri samem oblikovanju interierja. Pri omenjenem projektu smo reorganizirali tlorisno zasnovo znotraj obstoječih sten iz precej klasične zasnove s kuhinjskim in spalnim delom v bivalni del (vključujoč dnevno sobo) in spalni del, ki vključuje tudi delovni kotiček. Tako tlorisna zasnova bolj ustreza sodobnemu načinu življenja naročnikov v poznih dvajsetih, njihovo željo po industrijsko-rustikalnem stilu pa smo združili s svetlim sodobnim okvirjem, ki se rezultira v prijetnem in domačnem interierju.«

 

Ime projekta: Stanovanje “Babičina zapuščina”
Arhitektura: idea:list studio – Urban Pahor, Urša Kres, Tina Begović
Fotograf: Blaž Gutman
Lokacija: Bežigrad, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018
Površine: 28,5 m2

 

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja