V Doslovčah na mestu dotrajane stare kmečke hiše zdaj v istih gabaritih stoji nova hiša P, v kateri tako kot včasih, pa vendar drugače, domuje razširjena družina.

Nobene potrebe ni, da bi na silo spreminjali stvari, ki delujejo. V tradicionalnih kmečkih hišah je bilo poskrbljeno za dosti stvari, po katerih se je skozi leta pokazala potreba. Arhitektura je tako nastala kot neposreden rezultat reševanja težav in izkušenj, povezanih z njimi. Kadar je padal dež, se je lahko gospodinja pod širokim napuščem po suhem sprehodila po opravkih okoli hiše. Na ganku je bil dodaten prostor za shranjevanje, posedanje in za obvezna korita z rožami. Hiša P v Doslovčah se tega zaveda, in je ohranila vse najboljše, kar je ponujala prejšnja kmečka hiša, ki je stala na istem mestu. Na južni strani tako naletimo na približek ganka, vstop na dvorišče, ki ga z ene strani zamejuje servisni objekt, pa ščiti velikodušno zasnovan napušč.

Kljub nežnemu prikimavanju tradiciji pa je hiši skozi prenovo uspelo staro znanje nadgraditi in preteklost pripeljati do sedanjosti. Izčiščena lesena fasada z velikimi odprtinami pogled usmerja čez strehe bližnjih hiš proti alpskim vrhovom, v prostor pa spušča obilo gorenjskega sonca. Notranja oprema je nastajala kasneje, neodvisno od projekta prenove, strukturna logika notranjosti hiše pa se prilagaja zahtevam uporabnikov. Za razliko od večine sodobnih hiš, ki se poslužujejo odprtih in pretočnih tlorisov, hiša P zagotavlja veliko mero zasebnosti svojim prebivalcem z razdrobljenostjo in zamejenostjo prostorov. Hišo si deli več generacij iste družine, zato so arhitekti ob snovanju tlorisov upoštevali tako željo po srečevanju in druženju kot tudi potrebo po odmiku in intimi. V pritličju tako najdemo večje skupne prostore, namenjene vsem prebivalcem, v nadstropju pa se hiša loči na dve stanovanji z ločenima dostopoma na skupni balkon.

Kombinat Arhitekti:

Hiša leži na idilični lokaciji, rahlo dvignjena nad vasjo Doslovče pod grebenom Karavank. Preko streh strnjene vasi se odpirajo prostrani pogledi na ravnico in dalje proti Julijcem. Hiša je nadomestna gradnja obstoječe. Njena lega in gabarit subtilno zaključujeta silhueto vasi v nadaljevanju Finžgarjeve domačije.

 

 

Ime projekta: Hiša P, Doslovče
Arhitektura: Kombinat arhitekti projektiranje d.o.o.
Investitor: zasebni
Fotograf: Janez Marolt
Lokacija: Doslovče
Leto izvedbe: 2014-15

Površina (m2): 390
Parcela (m2): 1080

Gradbene konstrukcije: Igor Štupnik, Proding d.o.o.
Elektro in strojne instalacije:  Rihter hiše d.o.o.

Groba gradbena dela: Zidarstvo Stanonik, Boštjan Stanonik s.p.
Montažna gradnja in vsa obrtniška dela: Rihter hiše d.o.o.

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja