V idealnem primeru je arhitekt sam svoj naročnik. Takrat njegovo bivališče lahko postane kreativni poligon, kjer preizkuša ideje, ki niso dozorele skoz ostale projekte, ali pa bi brez te možnosti ostale neuresničene.

Mlad projektantski dvojec, ki stoji za imenom Mertelj Vrabič Arhitekti, si je ob snovanju stanovanja za Mašo Mertelj in njeno družino privoščil prav takšne vrste svobodo.

Prevpraševanje samih osnov prebivanja, sledenje lastni arhitekturni misli in igrivo preizkušanje meja funkcionalnosti so stanovanje na Derčevi ulici iz popolnoma neizstopajočega prostora preobrazili v zanimivo in razmisleka vredno prebivališče.

Nova oprema, ki sta jo zasnovala arhitekta, je namenoma predimenzionirana. Tako podira rutino našega opazovanja prostora in omogoči, da se v njem sprostimo in reagiramo spontano, nenaučeno. Velika kuhinjska miza, ki predstavlja srčiko bivalnega prostora, se prelevi tudi v delovno površino in kraj za druženje. Tudi sama kuhinja je velika, saj se družabno življenje v stanovanju zgosti prav tam. Dnevna soba je popolnoma prazna, v njej kraljuje le multifunkcionalna 4 kvadratne metre velika platforma, na kateri se sedi, leži in počne vse tisto, za kar bi bila kavč ali zofa preveč definirana.

Stanovanje na Derčevi je uspešen eksperiment prebivanja, ki na vsakem koraku šokira s preprostostjo in hkrati paradoksalnostjo svojih elementov. Mertelj Vrabič pa je zagotovo dvojica, ki si jo velja zapomniti.

Mertelj Vrabič Arhitekti:

Prenova je obsegala odstranitev vse obstoječe opreme in vstavitev nekaj načrtno prevelikih kosov pohištva, ki se namenoma distancirajo od konteksta stavbe in narekujejo nekonvencionalno in širokopotezno bivanje. Ne glede na velikost prostora, vedno stremimo k nedefiniranim prostorom, ki omogočajo uporabniku svobodo naselitve. Stanovanje je zaradi teh posegov kljub ne izrazito veliki kvadraturi izjemno prostorno in udobno.

 

Napisala: Ajda Bračič

PODATKOVNIK

Arhitektura: Mertelj Vrabič Arhitekti
Ime projekta: Stanovanje Derčeva
Investitor: zasebni
Fotograf: arhiv biroja
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2015
Leto izvedbe: 2015
Površine: 85m2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja