… od znotraj navzven in od zunaj navznoter in ponovno od znotraj navzven, dokler ni vse v redu.” Peter Zumthor

V okolici Hamburga, prebivajo ljudje, ki jim je bližje kot mestni, vrvež narave, z urbanim okoljem jih veže linija mestnega prevoza (nadzemne železnice – metroja), hkrati pa živijo idilo počasnega življenja v polurbani soseski v predmestju. Skupnost, v okviru katere deluje vrtec, spodbuja stik prebivalcev z naravnim okoljem, tako da je bila sonaravna zasnova novega objekta načrtovalski pogoj.

02

03

Jasli, poimenovane “Kreiselnest“ (“Gnezdo vrtavka), so zasnovane koncentrično, osrednji del je za gibanje, preoblačenje, srečevanje, igro in klepet … skozi ta vrvež se vstopa bolj v notranjost, v prostor za igro, ki je ujet med utrip krožnega hodnika in mirnega, zelenega, zastekljenega atrija v samem središču. Dnevno bivanje, prostor za vzgojitelje, kuhinja in sanitarije so nanizani na krožni hodnik. Posamične enote so orientirane v vse smeri neba, velika okna omogočajo prehod svetlobe, tako, da se osvetlitev v prostoru spreminja vsak trenutek, glede na potek dneva. Svetloba je tam, kjer je živahno, nekateri prostori pa so vendar globoko senčeni, saj najmlajši potrebujejo temo in z njo povezan občutek varnosti.

Najmlajšim prebivalcem je stik z okoljem še tuj, njihova čutna zaznava je izjemno ostra, zato mora biti znotraj zares znotraj , prostor za počitek pa zatemnjen.. Svetloba prehajaja prosto skozi transparentne površine objekta, tam občutek zaprtega izpuhti s sekvencami pogledov, ki skozi stekleno fasado in okna usmerjajo pogled skozi zelenje v stavbo in spet v zelenje, drevesa, živali. Fizični prostor se ves čas povezuje s prostorom zaznave – hkrati si v stavbi in zunaj nje, na trenutke hiša v vizualnem čutnem prostoru povsem izgine, čeprav se telo še vedno nahaja v njej.

06

04

05

Hrup v objektu zmanjšujejo leseni stropni paneli, v osrednjem delu pa pri uduševanju zvoka sodelujejo tudi dodane lesene letve in prostorski regal. Nosilni sistem je iz osmih lepljeno lameliranih stebrov in nosilcev, med katere je vpet pol transparenten prostorski regal iz troslojnih lepljenih smrekovih plošč, za odlaganje, spravilo, sedenje, igro. Fasada je temna, lakirani macesen. Streha v osrednjem delu zelena, a je v načrtu popolna zazelenitev.

Po parih letih bivanja v umirjenem okolju, ko tiho ponotranjijo vrednote narave, so otroci pripravljeni, da iz gnezda vrtavke, zletijo v zunanji, divji in pisan svet..

Uprava vrtca, ki je sodelovala pri načrtovanju, je omogočila izvedbo kvalitetnega projekta, ki je naročniku v ponos in uporabnikom v veselje.

Arhitekti so pri načrtovanju tesno sodelovali z upravo vrtca. Sodelovanje od začetka do konca izvedbe je pripeljalo do vrtca, ki je naročniku v ponos in uporabnikom v veselje.

Grundriss

Avtorji: KRAUS SCHÖNBERG ARCHITECTS

Leto izgradnje: 2015

Lokacija: okolica Hamburga, Nemčija

Območje: 396 GIA

Foto: Hagen Stier

 

Pripravila: Maša Ogrin

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja