ENOTA arhitekti  Park Koper 2018
Enota: Centralni park v Kopru

Koper ima nov park! Območje med Semedelsko promenado in Piransko cesto so uredili v arhitekturnem biroju Enota.

 
 
 

Pred ureditvijo je ozemlje današnjega parka predstavljalo le enega v vrsti zasutih delov med nekdanjim otokom in celino, ki so se postopoma oblikovali okrog koprskega mestnega jedra, in ki so mestu odpirali možnosti za širitev, a brez prave usmeritve in cilja. Arhitekti so najbolj očitno prednost lokacije prepoznali v neposredni navezavi na morje. Ker naj bi morje na tem območju zlagoma postajalo vedno čistejše, obstaja velika verjetnost, da se bo na Semedelski promenadi spontano ali načrtovano oblikoval nov kos mestne plaže. S tem v mislih so arhitekti zasnovali celostno rešitev za nov javni prostor Kopra, ki povezuje staro mestno jedro z njegovo neposredno okolico.

 

 

 

 

 

Park je zasnovan s pomočjo nekaj osnovnih povezovalnih elementov, ki lahko predstavljajo izhodišče za nadaljnje oblikovanje širšega območja. Z monolitnimi meandri zazelenitve park postane povezovalna točka, ki uspešno poenoti raznovrstno in neusklajeno okoliško zazidavo. V zalivih, ki jih ustvarja razgibana topografija, se pojavljajo različni programski sklopi: območje za branje, bar, otroško igrišče, koncertni prostor, plezalna stena in še in še. Ker so se arhitekti izognili klasični mreži sprehajalnih poti, izmenjevanje tlakovanih in zelenih površin vabi k inovativni in svobodni rabi prostora.
 

 

Zaradi bližine morja je v parku močno prisoten element vode v različnih pojavnih oblikah: kot fontana, ribnik, gejzir, kaskade. Pretanjena kombinacija oblikovnih gradnikov, kin a vsaki točki deluje neprisiljeno in organsko, ustvarja vabljiv in sprejemajoč javni prostor.

 

Ime projekta: Centralni park Koper
Arhitektura: Enota
Projektna skupina: Dean Lah, Milan Tomac, Gregor Vreš, Peter Karba, Polona Ruparčič, Peter Sovinc, Jakob Kajzer, Carlos Cuenca Solana, Nuša Završnik Šilec, Sara Mežik, Eva Tomac, Goran Djokić

Naročnik: Občina Koper
Lokacija: Koper

Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2018
Površina: 26.000m2
Investicija: 3.000.000 €

Zazelenitev: Spicy Garden
Sodelavci: Ivan Ramšak s.p., Nom biro

Fotografije: Miran Kambič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki