06 - DZIR, Arhitekti Pocivasek Petranovic, foto Urban Petranovic
Počivašek Petranovič arhitekti: Gasilski dom Trzin

Nova stavba Doma zaščite in reševanja v Trzinu je zanimivo vitalna. V sebi ima posebno neresnost, njena pročelna stran celo rahlo zardeva. Beton na jugovzhodni fasadi je pobarvan z metalno barvo, ko pogleda v sonce, postane mehke rosé zlate barve.

Ostalo je iz surovega betona; sledi, ki pričajo o njegovem nastanku so viden raster opaznih plošč in opažne luknje. V sredini je stavbna gmota višja za dve nadstropji – to je gasilski stolp s sireno. Stavba na enem mestu združuje civilno zaščito, trzinske gasilce, planince in upokojence – stavba v enem mahu rešuje kopico prostorskih zagat. Do zdaj trzinski gasilci, okrog sto jih je, v svoj gasilski dom niso mogli spraviti vseh svojih gasilskih vozil, skupno so imeli na voljo okrog 250 kvadratnih metrov površin, ki niso ustrezali sodobnim standardom in predpisom o gasilski službi. Približno sto članov planinskega društva Onger je imelo do zdaj svoje prostore na 30 kvadratnih metrih, dvesto petdeset članov močno društvo upokojencev Žerjavčki do sedaj niso imeli svojih prostorov. Stavba je vnesla nove možnosti, nove začetke.Načrtovanje so pri občini Trzin zaupali štiri leta staremu arhitekturnemu biroju Počivašek Petranovič s Davorinom Počivaškom in Urbanom Petranovičem na čelu. Poleg njiju Aleksi Vičič in Urša Gantar predstavljajo tim, ki so letos v Trzinu dokončali projekt Doma zaščite in reševanja s soavtorji Tino Marn, Andrejem Ukmarjem in Martinom Tomažičem.

Ta arhitektura je primer spoštljivega odnosa do okolice in premišljenih arhitekturnih odločitev, konsistentnih od detajla do organizacijske zasnove. Zato je ta arhitektura prepričljiva. 

Ime projekta: Dom zaščite in reševanja Trzin

Projektni tim Arhitekti Počivašek Petranovič:
Davorin Počivašek
Urban Petranovič
Aleksi Vičič
Urša Gantar

Soavtorji
Tina Marn
Martin Tomažič
Andrej Ukmar 

Investitor: Občina Trzin

Fotografije: Urban Petranovič

Lokacija: Trzin
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2021
Površine: 1.430 m2 
Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: Ivan Hafner, univ. Dipl. Inž. Grad., Hiša projektov
– Elektro instalacije: Elektro projektiva d.o.o.
– Strojne napeljave: Biro mikroklima Medard Hafner s.p.
Izvajalci: Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: Gorenjska gradbena družba

Piše: Anja Trobec

Mailchimp brez napisa

Povezani članki