V sredo 17. avgusta je Ministrstvo za kulturo predstavilo osnutek arhitekturne politike Republike Slovenije z naslovom Arhitektura za ljudi. Dokument, ki obsega dobrih petdeset strani, je dostopen na spletu in predstavlja izhodišče javne razprave, ki bo potekala vse do 19. septembra. Na tiskovni konferenci so publikacijo predstavili člani strokovne komisije Miha Dešman, Ilka Čerpes, Vlado Krajcar in Aleksander Sašo Ostan.

1

V skladu z zavezo iz Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 je bil tako narejen prvi korak k oblikovanju celostne arhitekturne politike v Republiki Sloveniji, kar je pozno (smo ena redkih držav v Evropi, ki nima izoblikovane arhitekturne politike), ampak vsaj bolje kot nikoli. Vendar pa je spodbudno, da objavljeni dokument ne vsebuje le želja in pobud; večji del je namenjen analizi stanja in strukturnih problemov stroke, politike in gospodarstva v povezavi z arhitekturo. Štirje temeljni cilji arhitekturne politike, kot so zastavljeni v osnutku, so: kakovostna arhitektura, pametni razvoj, trajnostna rast in vključujoča arhitektura. Verjetno pa je še bolj kot kakovost osnutka pomembna široka, racionalna in kakovostna javna razprava (za katero na žalost ni najbolj ugodno, da bo v dobršnem delu potekala še v počitniškem obdobju).

2

Zato ministrstvo vabi strokovno in zainteresirano širšo javnost, da se z dokumentom seznanijo in se aktivno vključijo v oblikovanje predlogov z namenom izdelave skupne vizije izboljšanja kakovosti slovenske arhitekture. Z namenom pridobitve konstruktivnih predlogov ter poglobitve razprave s predstavniki strokovne javnosti in pa vseh tistih, ki se srečujejo z vprašanjem prostora in gradnje, bo jeseni organizirana tudi okrogla miza.

4

Osnutek arhitekturne politike bo v javni razpravi do 19. septembra 2016. Pripombe in predloge na predloženi osnutek lahko pošljete na e-naslov: barbara.zizic@gov.si ali po pošti na naslov Ministrstva za kulturo, Maistrova 10, 1000 Ljubljana. Po zaključku široke javne razprave bo ministrstvo osnutek dopolnilo in ga v okviru medresorske skupine uskladilo, predlog pa bo nato, predvidoma do konca leta, posredovan Vladi Republike Slovenije v potrditev.

3

OHS – Odprte hiše Slovenije je na svoji spletni strani že objavila anketo, vezano na javno razpravo o osnutku; v njej lahko sodelujete na povezavi.

2 misli na “JAVNA RAZPRAVA: KAKŠNO ARHITEKTURNO POLITIKO POTREBUJEMO?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja