a2o2-hisa-P41-foto-anaskobe-(5)-web
a2o2: Prenova hiše P41

Arhitektura jasnih potez: s prenovo manjše enodružinske hiše arhitekti studia a2o2 nadaljujejo niz projektov, ki jih povezuje premišljen in prečiščen avtorski pristop.

Gre za tipično nizko predmestno hišo iz šestdesetih z visokim pritličjem, zidano iz opeke, s kamnito rustiko v pritličju, belo ometano fasado in temnimi lesenimi opaži. Avtorji prenove so k projektu hiše za družino z dvema otrokoma in psom pristopili, ko so bila dokončana groba gradbena dela (pred leti je del ekipe že sodeloval z naročnikom s predlogom idejne zasnove), in v obravnavo vzeli celotno zunanjo lupino hiše, visoko pritličje in nadstropje pod nizko streho (polvkopana klet na prenovo še čaka).

Značilni arhitekturni izraz, ki ga hiši dajejo rustika, teraco na zunanjih stopnicah in venecijanski tlak na podestih, so arhitekti vzeli za izhodišče svojega zadržanega pristopa, s katerim niso hoteli preglasiti obstoječih kvalitet. Fasada je tako ometana z beljenim grobim ometom, ograje pa so iz tipskih kovinskih cevi, prav tako belo obarvanih (zaradi zasebnosti naročnika so avtorji z nami delili le slike interierja).

Največja slabost hiše pred prenovo je bil zaradi dvignjenega pritličja in maloštevilnih oken (večinoma s parapeti) stik z zunanjim prostorom, prostori v hiši pa so bili zato tudi slabo osvetljeni. Spremembe okenskih odprtin z novimi, večjimi zasteklitvami in tlakovanje celotnega visokega pritličja z belim teracom so v prej temačne prostore v hiši vnesli obilico svetlobe, pri čemer izstopa predvsem dnevni prostor, osvetljen s treh strani in neposredno povezan z veliko zunanjo teraso v enakem tlaku.

Notranja oprema iz beljenega hrasta je enostavnih oblik in skupaj s finalno obdelavo površin tvori nevtralno ozadje premičnim kosom opreme in življenju družine, obenem pa artikulira funkcionalno organizacijo visokega pritličja. Servisni prostori so tako po enotnem principu oblikovani kot vstavljeni leseni volumni: v dnevno-bivalnem prostoru kot preprosta linijska poteza za kuhinjske elemente, drugi, večji, volumen pa rešuje celotno organizacijo drugega dela pritličja – garderobne vgradne omare na hodniku in v spalnici zamejujejo mokro jedro s kopalnico, dnevnim straniščem in utilitijem. Premično pohištvo je enostavno in nizko, izstopa po meri oblikovana masivna hrastova miza.

Zelo nizko nadstropje v celoti služi kot »otroška etaža«; tu so otroške sobe, skupna garderoba, knjižnica in kopalnica. Celotno nadstropje je skupaj s stopnicami, ki ga povezujejo s pritličjem, tlakovano z beljenim hrastovim parketom, vsi visoki elementi pa so postavljeni ob obstoječe stene in barvani v belo.

Gre za konceptualno jasno in izvedbeno dosledno obdelavo vse aktualnejše teme prenove enodružinske gradnje, kot poudarja tudi Andraž Keršič iz a2o2: »Projekt je zanimiv predvsem, ker kaže, kako je mogoče prenavljati tak tip objektov. Predmestne hiše in razpršena enodružinska gradnja bi morala v stroki postati relevantna tema in pomemben prostorski potencial. Funkcionalna in bivanjska siromašnost takih hiš nujno potrebujeta intervencije, ki bodo omogočile dostojno dobro bivanjsko okolje in trajno-stno rabo (ki se bo skozi čas s potrebami družine verjetno spreminjala).«

Tloris visokega pritličja: predhodno stanje

Tloris visokega pritličja: prenova

Prečni prerez

 

Med prenovo (foto: a2o2)

Vhodno stopnišče po prenovi (foto: a2o2)

 

Ime projekta: Prenova enodružinske hiše P41
Avtor projekta: a2o2 arhitekti (Klara Bohinc, Andraž Keršič, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, Uršula Novak)
Investitor: zasebni                            
Lokacija: Bežigrad, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2021

Površine: 200 m²
Pritličje: 100 m²
Podstrešje: 100 m²
Pozidana površina: 173 m²

Izvajalci:
Okna, vrata:
Okna Internorm – Vomi inženiring d.o.o.
Vhodna vrata – Pirnar d.o.o.
Notranja vrata – Mizarstvo Skica – Marko Pustovrh s.p.
Tlaki, parketi, keramika: TIBAUT storitveno in trgovsko podjetje d.o.o.
Teracerstvo Ostrovrhar d.o.o.
Notranja oprema: Mizarstvo Skica – Marko Pustovrh s.p.
Kuhinja: Kuhinje Resnik d.o.o.

Fotografija: Ana Skobe
Pripravil: Luka Jerman

Mailchimp brez napisa

Povezani članki