M_LOZAR_ABO_AMBIENT_DSC_9554_1
AB Objekt: Ambient Cafe
Vsa mesta so jih polna, teh vsem dobro znanih četrti, naseljenih z nizkimi, škatlastimi gradnjami, skoz redka okna katerih kričijo napisi o popustih in slepi presvetla elektrika, tu in tam pa se med njimi vzpenja kak vršac večjega nakupovalnega ali zabaviščnega kompleksa. Te četrti so sive, bolj prazne kot polne, tlakovane z neskončnimi dovozi in serijami parkirišč, ob katerih se vrstijo vhodi v notranjost introvertiranih umetnih svetov. Vsaj na prvi pogled se zdi, da bi se na takšnih krajih težko spotaknili ob kakšen prostorski presežek.

Novo prenovljena kavarna Ambient Cafe v kompleksu enega od nakupovalnih središč v Celju na prijetno okolje namiguje že z imenom. SSKJ definira ambient kot prostor z določenimi značilnostmi, ki obdaja osebo ali stvar, okolje, pa tudi kot razpoloženje, ozračje. Če kaj, so četrti, v kakršni se nahaja tudi Ambient Cafe, s svojo junkspace-ovsko prazno prenasičenostjo kvečjemu nasprotje pozitivnega ambienta. Interier celjskih arhitektov AB Objekt tej tezi odločno ugovarja.

Lahka in zračna, a obenem klasično elegantna zasnova notranje opreme je očem prijazen oddih od situacije zunaj. Izbrana barvna lestvica diši po eksotiki džungle in oceana, ki jo potrjujejo drevesasto razvejana svetila in impozantna stenska tapeta, razpeta čez celotno dolžino kavarne.

Za sanjavo ilustracijo, ki jo prekriva, je poskrbela mlada celjska ilustratorka Nea Likar. Tudi lesena pregradna stena za šankom ujame oko s svojo grafičnostjo in funkcionalnostjo, saj poleg ločevanja prostorov opravlja še vlogo shranjevalne in razstavne površine.

Če takšnemu ambientu dodamo še dobro kavo in koktejl ali dva, no – kaj bi si sploh lahko še želeli?

Napisala: Ajda Bračič
Ime projekta: Kavarna Ambient Cafe
Biro: Arhitektura AB objekt d.o.o
Arhitekti: Boštjan Matul u.d.i.a., Dominik Sagadin u.d.i.a, Monika Tominšek m.i.a.
Investitor: INCOME 2M d.o.o.
Fotograf: Matej Lozar
Lokacija: Celje (Planet Tuš)
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2017
Površina kavarne: 130 m2
Površina terase: 120 m2
PODATKOVNIK
Ilustracija – stenska tapeta: Nea Likar
Zasnova razsvetljave: Svetlarna d.o.o.
Stoli, mize: PEDRALI, INFINITI
Viseče luči: VERTIGO BIRD TREELIGHT 30
Šank, lesena klop in mizarska dela: MIZARSTVO REMONT
STOLI, MIZE: PEDRALI

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki