AB objekt—Hisa DD—foto Matej Lozar—5423-H-web
AB objekt: Hiša DD

V gosto poseljeni, anonimni pozidavi severnega predmestja Domžal stoji med enodružinskimi gradnjami pritlična, nevpadljiva hiša, ki kliče pozornost ravno s svojo zadržanostjo. Kvalitetna arhitektura v suburbanem okolju je delo arhitektov Boštjana Matula in Samanthe Vuk iz biroja AB objekt.

»Hiša je nastala zelo hitro, od pričetka projektiranja do vselitve je minilo vsega dobro leto,« razlaga Samantha Vuk. »V veliki meri gre zasluga zagnanim investitorjem, ki so se zaljubili v projekt in se želeli res čim prej vseliti. Obenem je hitrost posledica tega, da pri zasnovi nismo želeli komplicirati – želeli smo zelo preprosto zasnovo z jasno rešljivimi detajli in zaključki. Na ta način smo tudi zagotovili, da pri gradnji ne bi prihajalo do nepotrebnih zapletov, izvajalci in obrtniki pa so tako lahko na objektu pustili vsak svoj pečat.«

Parcelo tik ob Kamniški Bistrici so avtorji pustili v večji meri nepozidano. Hišo za par v zrelih letih tako v celoti obkroža zelenje. Pravzaprav je tudi hiša sama par: tvori jo dvojec dvokapnih volumnov brez napuščev, ki povzemata najbolj osnovno idejo hiše in preprosto arhitekturno nalogo na lokaciji brez posebnih značilnosti nadgradita v sodobno izpeljavo modernistične atrijske hiše. Volumna povezuje vhodni trakt z ravno streho, ki se na dostopni strani izteka v velik avtomobilski nadstrešek. Prav znotraj vmesnega in prehodnega dela se na poti od parkirne površine zgodi največja raznolikost ambientov: mimo dveh introvertiranih atrijev z drevesi do lesene terasne ploščadi na vrtu.

Hiša se z atrijsko zasnovo odziva na željo naročnikov po večji intimi. Razgibana ulična fasada je tako skoraj v celoti slepa, z odprtinami le pod nadstrešnico in v zaprtem atriju. Osnovna dvokapna volumna sta tlorisno nekoliko zamaknjena in proti vrtu tvorita črko U, ki zagotavlja dodatno mero zasebnosti tudi s strani.

Dvodelna zasnova se ne odraža v programski delitvi, pač pa so prostori umeščeni pragmatično glede na orientacijo in bližino vrtne terase. V južnem volumnu se tako nahaja dvovišinska dnevna soba, v severnem na drugi strani atrija pa kuhinja z jedilnico. Spalnici sta umeščeni v južni volumen, vsi ostali prostori pa se nizajo po zunanjem obodu hiše. Pri tem v hiši ni daljših hodnikov: v večino sob vstopamo preko večjega prostora, vrata pa so spretno umeščena v vogale in kotičke. Kot poudarita arhitekta, sta z grozdasto zasnovo ambientov dosegla raznolikost pogledov iz hiše, tako da pot skozi notranjost pomeni sekvenco pogledov vsakič v novo smer.

Pestrost ambientov umirja izbrana paleta materialov v toplih sivih tonih. Zatrepne fasade, glavni stik hiše z okolico, so odete v klinker opeko, bočne stranice pa so zaključene s sivim grobim ometom. Tej barvni shemi sledijo tudi ostale površine in detajli: aluminijasta strešna kritina, stavbno pohištvo in jekleni nosilci nadstrešnice. Barva tako poenoti pester nabor tekstur, izstopa samo strop nadstrešnice v toplem tonu naravnega lesa – gesta, ki vabi v osrčje doma.

»Hiša DD je nastala iz želje po sodobni, kvalitetni arhitekturi, ki bi se kljub svoji novosti skromno ugnezdila med svoje starejše sosede,« pravita avtorja. »To ni arhitektura, ki bi izstopala po konstrukcijskih presežkih ali tehnoloških inovacijah, niti res ne po revolucionarnih arhitekturnih idejah. Je arhitektura, ki slavi skromnost in zadržanost, ki pripada preprostim ljudem in preprostemu svetu.«

Vzhodna, ulična fasada
Tloris

 

Ime projekta: Hiša DD
Avtor projekta: AB objekt
Lokacija: Domžale


Leto načrtovanja: 2022
Leto izvedbe: 2022

Projektanti: AB objekt (Boštjan Matul, Samantha Vuk)
Gradbene konstrukcije: AB objekt (Aleš Strašek, Matevž Germadnik)
Elektro inštalacije: Eltiplan d.o.o. (Damjan Jezernik)
Strojne napeljave: REM projekt d.o.o. (Maksimiljan Rozman)

Foto: Matej Lozar
Pripravil: Luka Jerman

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki