02_Arhitektura-AB-objekt-Hisa-Frank
AB objekt: Hiša Frank

Arhitekturno pisarno AB objekt že dobro poznamo prav po fotogeničnih in arhitekturno dovršenih enodružinskih hišah. Hiša Frank, ki stoji v vasi Famlje pri Divači, v tem pogledu ni nobena izjema. Hiša sledi prepoznavni estetiki njenih avtorjev, hkrati pa v svojo zasnovo vnaša dobršno mero lokalne arhitekturne tradicije.

Pritlična hiša z bivalnim delom v obliki črke L tlorisu dodaja še eno, vstopno krilo, kamor so umeščeni garaža in utilitarni, mokri del bivalnih površin – kuhinja in kopalnica. Po zalomu se program v eno smer pretoči v velik in odprt bivalni prostor z jedilnico in dnevno sobo, medtem ko je tretje krilo zasebnejše, razmejeno s stenami in namenjeno spalnicam posameznih članov družine, dodatni kopalnici, garderobi in delovni sobi.

Zidani pritlični krili garaže in spalnic, ki sta odeti v kamnito oblogo, dopolnjuje montažni sklop bivalnih prostorov z velikimi zasteklitvami, ki se odpirajo proti atriju. Na stičišču vseh treh kril se ob zalomih pojavljajo zajede v obodu, v katerih so arhitekti predvideli manjše zelene površine. Pritlična gradnja, pokrita z dvokapnico majhnega naklona pa hišo oblikovno umešča v njeno kontekstualno okolje.

Hiša Frank predstavlja kakovostno enodružinsko gradnjo, ki poleg prijaznosti uporabniku in izpolnjevanju želja po udobnem bivanju upošteva tudi arhitekturni kontekst in ga na premišljen način vklaplja v sodobno arhitekturno zasnovo.

 

Ime projekta: Hiša Frank
Avtor projekta: AB objekt d.o.o. (Boštjan Matul u.d.i.a, Dominik Sagadin u.d.i.a)
Fotograf: Matej Lozar
Lokacija: Divača – Famlje
Leto načrtovanja: 2013
Leto izvedbe: 2014-2016

Površine:
Pritličje (m2): 238,75 m2
Parcela (m2): 1173 m2
Pozidana površina (m2): 330,16 m2

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: AB objekt (Aleš Strašek u.d.i.g.)

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki