Na ježi, ki se spušča proti reki Pišnici, je na zemljišču, ki ga obdaja strnjena gradnja, zraslo apartmajsko naselje, namenjeno prenočevanju ob uživanju v lepotah Kranjske Gore. Arhitekti iz pisarne Abiro so previdno pretresli vse omejitve, ki jih je prednje postavljala lokacija, in zasnovali objekte, ki ob prvem snegu že sprejemajo goste.

Na lokaciji je že stalo nekaj objektov, ki so jih zasnovali v arhitekturnem biroju Enota. Ob prihodu novega projektanta je bilo zato jasno, da kontekst obstoječih struktur narekuje urbanizem novih. Smeri in linije v prostoru so se jasno izrisale. Ko je bila potrjena še velikost posamezne enote (nekaj več kot 40m2), so se arhitekti lotili razmisleka, kako želje investitorja umestiti v s tradicijo močno zaznamovan kontekst naselja Podbreg.

Da bi nove objekte približali merilu človeka in okoliških stavb, so se odločili za stopničasto izmikanje volumnov, kar hiše vizualno razgiba. K dinamičnosti objektov dodatno prispeva še detajlna obdelava fasade: lesene letvice, glavni oblikovani element fasade, v smeri proti okolici ustvarjajo bolj razgibano površino, proti notranjosti urbanizma pa so lesene fasade oblikovane gladko. Zaradi zahtev zakonodaje je bilo v pritličju potrebno ohraniti ometano fasado; ker pa so novi objekti montažni, so arhitekti omet deloma razčlenili z visokimi okni in vertikalnimi letvami. Monolitno pritličje hiše tako deloma razpade in postane lažje, zračnejše.

Konstrukcijsko se hiše opirajo na osrednje betonsko stopniščno jedro. Ena od najprepoznavnejših značilnosti projekta pa je trikotna podstrešna konstrukcija, ki v sicer začetku ni bila predvidena. Botrovalo ji je »srečno« naključje, ko je statik preračunal, da je razpon strehe prevelik. Dodati je bilo potrebno dve legi, prav ti dve pa sta povzročili nastanek arhitekturno-konstrukcijske rešitve, ki je postala zaščitni znak objektov.

 

Ime projekta: Stanovanjsko apartmajsko naselje Podbreg
Investitor: Alpgrad, d.o.o.
Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Kranjska Gora, Slovenija
Avtorji: Matej Blenkuš, Katja Cimperman, Tadej Rezar
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019

Površine: 2300 m2
Klet (m2): 877 m2
Pritličje (m2): 480 m2
Nadstropje (m2): 490 m2
Mansarda (m2): 460 m2
Parcela (m2): 1550 m2
Pozidana površina: 450 m2

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: KM-PROJEKT, Mitja Koblar, s.p.
– Elektro instalacije: EL-ARI, d.o.o.
– Strojne napeljave: Šlibar Inženiring d.o.o., PROKO+ d.o.o.

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja