Abiro arhitekti  Podbreg Kranjska Gora 2020
studio abiro: Stanovanjsko apartmajsko naselje Podbreg

Na ježi, ki se spušča proti reki Pišnici, je na zemljišču, ki ga obdaja strnjena gradnja, zraslo apartmajsko naselje, namenjeno prenočevanju ob uživanju v lepotah Kranjske Gore. Arhitekti iz studia abiro so previdno pretresli vse omejitve, ki jih je prednje postavljala lokacija, in zasnovali objekte, ki ob prvem snegu že sprejemajo goste.

Na lokaciji je že stalo nekaj objektov, ki so jih zasnovali v arhitekturnem biroju Enota. Ob prihodu novega projektanta je bilo zato jasno, da kontekst obstoječih struktur narekuje urbanizem novih. Smeri in linije v prostoru so se jasno izrisale. Ko je bila potrjena še velikost posamezne enote (nekaj več kot 40m2), so se arhitekti lotili razmisleka, kako želje investitorja umestiti v s tradicijo močno zaznamovan kontekst naselja Podbreg.

Da bi nove objekte približali merilu človeka in okoliških stavb, so se odločili za stopničasto izmikanje volumnov, kar hiše vizualno razgiba. K dinamičnosti objektov dodatno prispeva še detajlna obdelava fasade: lesene letvice, glavni oblikovani element fasade, v smeri proti okolici ustvarjajo bolj razgibano površino, proti notranjosti urbanizma pa so lesene fasade oblikovane gladko. Zaradi zahtev zakonodaje je bilo v pritličju potrebno ohraniti ometano fasado; ker pa so novi objekti montažni, so arhitekti omet deloma razčlenili z visokimi okni in vertikalnimi letvami. Monolitno pritličje hiše tako deloma razpade in postane lažje, zračnejše.

Konstrukcijsko se hiše opirajo na osrednje betonsko stopniščno jedro. Ena od najprepoznavnejših značilnosti projekta pa je trikotna podstrešna konstrukcija, ki v sicer začetku ni bila predvidena. Botrovalo ji je »srečno« naključje, ko je statik preračunal, da je razpon strehe prevelik. Dodati je bilo potrebno dve legi, prav ti dve pa sta povzročili nastanek arhitekturno-konstrukcijske rešitve, ki je postala zaščitni znak objektov.

Ime projekta: Stanovanjsko apartmajsko naselje Podbreg
Avtorji: Matej Blenkuš, Katja Cimperman, Tadej Rezar (studio abiro)
Investitor: Alpgrad d.o.o.
Lokacija: Kranjska Gora, Slovenija

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019

Površine: 2300 m²
Klet: 877 m²
Pritličje: 480 m²
Nadstropje: 490 m²
Mansarda: 460 m²
Parcela: 1550 m²
Pozidana površina: 450 m²

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: KM-PROJEKT, Mitja Koblar, s.p.
– Elektro instalacije: EL-ARI, d.o.o.
– Strojne napeljave: Šlibar Inženiring d.o.o., PROKO+ d.o.o.

Pripravila: A. B.
Fotograf: Miran Kambič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki