helsinki-library-oodi-ala-architects-pasila_dezeen_2364_hero_14-1704x1022
ALA Arhitekti: Osrednja knjižnica v Helsinkih

V lanskem letu je svoja vrata odprla nova osrednja knjižnica v Helsinkih, ki so jo zasnovali arhitekti iz tamkajšnje pisarne ALA Arhitekti.

Koncept zgradbe se napaja iz napetosti med kontrastnimi vlogami sodobne knjižnice. Ta je na eni strani prostor miru, dela in zbranosti, svetišče znanja, ki se vedno prenaša skozi intimno individualno vez med uporabnikom in knjigo. Druga vloga sodobne knjižnice pa je vloga te kot povezovalne, družabne platforme, ki združuje raznotere obiskovalce ob dogodkih, srečanjih in živahnih izmenjavah mnenj in veščin.

Arhitektura ALA arhitektov nedvoumno odgovarja na to dvojnost: spodnja ploščad, ki se iz zunanjosti trga neovirano prelije v notranji prostor knjižnice, je namenjena ravno takšnim dogodkom. Javni prostor mesta je podaljšan v notranjost, kjer se lahko odvijajo prireditve, naključna srečanja in družabno življenje uporabnikov. Nad tem, v najvišjem nadstropju knjižnice, pa se program umiri. Tam domuje klasičen knjižnični prostor, v katerem so shranjene knjige za izposojo in kjer je mogoče brati in študirati v eteričnem okolju svetle čitalnice. Na to kažejo tudi fasade: zgornji odprt prostor čitalnice je pokrit z valovito streho, ki jo prebadajo okrogla okna, in ki lebdi nad volumnom spodnje knjižnice, ter tako v fizični svet preslikuje idejo virtualnega oblaka znanja.

Večina gradiva v lasti osrednje helsinške knjižnice je za izposojo še vedno na voljo v bližnjem starejšem objektu, kjer je knjižnica delovala do sedaj. Novi prostori so bolj kot hrambi in izposoji knjig namenjeni prostemu druženju, pohajkovanju med knjižnimi policami in raziskovanju pestrega dogajanja, ki vsak trenutek zapolnjuje programske sklope. Vzoren primer arhitekture, ki izrisuje in nadaljuje spreminjajočo se vlogo knjižnice v današnjem svetu.

 

Arhitekti: ALA Arhitekti
Lokacija: Töölönlahdenkatu, 00100 Helsinki, Finska
Naročnik: Mesto Helsinki
Površine: 17250.0 m2
Leto: 2018
Fotografije: Tuomas Uusheimo
Izvajalci: Windoor AS, Lopen Rakennuspuu Oy, Tormax, Icopal Oy, Teräselementti Oy, Timberpoint Oy, TIMBECO WOODHOUSE OÜ, Sisuwood Oy, OTIS Oy, SISÄRAKENNUSTEKNIIKKA SRT OY, UniFor Spa, Lumir Oy, Idea-Puu Oy, Jaatimet Oy, Mikroväylä Oy

Vir fotografij: dezeen.com

 

Podprite Outsider z naročilom!

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki