WB021784_cbme_img_BA18_Church_of_Vilanova_de_la_Barca_Spain_08-format1920xY
AleaOlea: Prenova cerkve Vilanova de la Barca

Med gosti letošnjega festivala Orodja za boljše bivanje ponosno pozdravljamo interdisciplinarni studio AleaOlea iz Barcelone!

Cerkev Vilanova de la Barca je bila v srcu Katalonije zgrajena v 13. stoletju in je na prvi pogled romanska, vendar šilasti loki in apsida dajejo čutiti močan vpliv gotike. Med špansko državljansko vojno je bila cerkev leta 1936 močno poškodovana in v enakem stanju ostala naslednjih 80 let. Leta 2009 je bila sprejeta odločitev, da se propadanje stavbe ustavi in prične z obnovo.

Arhitekti AleaOlea so v svojem projektu predlagali reprodukcijo osnovne konture objekta ter nekdanjo cerkev namenili za večnamensko dvorano za razstave in koncerte. V tem premišljenem procesu renovacije pomembno vlogo igra opeka. Ta z novim stavbnim ovojem, ki ga arhitekti primerjajo s »keramično skledo, zagotavlja večjo trdnost stavbe, hkrati pa se v drugačni vlogi v vrzelih med ruševinami pojavlja v obliki stabilne, a zračne konstrukcije. Ta je pobarvana belo, s čimer dodatno poudarja razliko med novim in starim.

Revitalizacija cerkve Vilanova de la Barca predstavlja neobičajen pristop k obravnavi zgodovinskega stavbnega tkiva. Projekt opeko pokaže v najboljši luči, kot izjemno prilagodljiv in fleksibilen material, ter ustvarja edinstven dialog med sedanjostjo in preteklostjo.

Arhitektura: AleaOlea architecture & landscape, Španija
Lokacija: Lleida, Španija
Leto izgradnje: 2016
Površina: 216 m²
Fotografije: Adriá Goula
Besedilo: iz knjige Brick 18: Outstanding International Brick Architecture
Poslovenila: Ajda Bračič

 

Pridružite se nam na festivalu Orodja za boljše bivanje in AleaOlea prisluhnite v živo!

https://outsider.si/izdelek/vstopnica-za-festival/

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki