Svetlo in prostorno stanovanje zaobljenost Malega nebotičnika v Ljubljani dopolnjuje s sodobno funkcionalnostjo. Za prenovo stojita arhitekta Eva Senekovič in Žiga Ravnikar.

Stavba Malega nebotičnika v Ljubljani je že ob svoji izgradnji leta 1933 veljala za kakovostno – obljubljala je namreč višji stanovanjski standard, ki ga je v svoje načrte vešče prenesel arhitekt Herman Hus. Stavba je danes še vedno privlačna. S svojo centralno lokacijo in prelepimi pogledi na Ferantov vrt, Rožnik in TR3 je kot nalašč za ustvarjanje prijetnega doma v srcu prestolnice. Vendar pa se je življenjski slog v preteklem stoletju drastično spremenil in z njim se je spremenila tudi arhitektura. Arhitekta Eva Senekovič in Žiga Ravnikar sta v stanovanju prepoznala izjemen potencial za prenovo, a sta se hkrati odločila, da ga je treba za potrebe sodobnega uporabnika nekoliko preoblikovati.

Tako je stanovanje izgubilo veliko večino predelnih sten, ki so pred tem pregrajevale prostor v manjše sobe. Na drugi strani pa sta se arhitekta odločila obdržati večino dobro ohranjenega stavbnega pohištva, parket in obstoječo keramično peč, ki vogalnemu stanovanju pomagajo obdržati avtentičnost. Nove intervencije so jasne in se od starih elementov oblikovno oddaljujejo. Tri linije omar v treh prostorih stanovanja prostore vizualno poenotijo in obiskovalca vodijo skozi stanovanje. Domiselni detajli govorijo o fleksibilnosti in igrivosti novega interierja.

 

Eva Senekovič in Žiga Ravnikar:

Ohranjeno stavbno pohištvo, obstoječi parketi in keramična peč so elementi, ki smo jih želeli ohraniti in vključiti v novo odprtejšo zasnovo, ki se prilagaja sodobnemu življenskemu slogu. Materialnost novih posegov pa se navezuje na obstoječe elemente v stanovanju. Poudarki v hrastoven furnirju se povezujejo z obstoječim hrastovim parketom, spalnica je zasnovana v svetlejših tonih v navezavi z ohranjenim smrekovim ladijskim podom, teraco v kopalnici nakazuje prvotno stanje servisnih prostorov.

 

Ime projekta: Prenova stanovanja v Malem nebotičniku
Arhitektura: Žiga Ravnikar u.d.i.a., Eva Senekovič m.i.a.
Investitor: zasebni
Fotograf: Martin Kruh
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2017
Površine: 75 m2 (neto)
Mizarska dela: N stil, Denis Nagode s.p.

 

Podprite Outsider z naročilom!

 

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja